Mindkettő édesítőről elmondható, hogy nem a legjobb megoldás. A magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup, amit a legtöbb előgyártott ételben és italban megtalálhatunk, mint a sütött desszertek, a saláta dresszingek, a ketchup, a szódák és a fagyi, az egyik legveszélyesebb választás.

A túlzott cukorfogyasztás rossz a szervezetnek, mert növeli az inzulin rezisztanciát, hízáshoz vezet és fertőzésekhez, és olyan krónikus betegségekhez, mint a rák vagy a szívbetegség. Még rosszabb hír, hogy a kukoricaszirup jóval több toxint tartalmaz, mint a cukor. Ezt egereken végzett állatkísérletek bizonyítják, ahol a kukoricaszirup károsította a nőstény egerek reprodukciós képességét és megrövidítette az életüket is. Más állatkísérletek is alátámasztják a szirup agyi funkciókra gyakorolt lassító hatását,mint a memória és a tanulási képesség.

Egy másik környezeti dolog, hogy a kormány által ültetett és termelt kukorica nagyobb mennyiségű trágyázáson és permetezésen esik át.
Néhány élelmiszergyártó már kicserélte termékeiben a szirupot inkább normál cukorra, de sokan még mindig előnyben részesítik a szirupot édes íze miatt, illetve mert segíti a termékek tartósítását is, emellett olcsó is. De vannak ennél jobb és egészségesebb ízfokozók is, mint a juhar, a glükózszirup, a vanília vagy fahéj.

A normál cukor az evés élvezetéért van az ételekben, de csak kis dózisban, azonban túl sokat fogyasztunk így is belőle. Egy amerikai 22 teáskanál cukrot fogyaszt naponta (legtöbbje az üdítőkből, kekszekből, tortákból, cukorkákból, energia italokból, müzlikből ered). Próbáljuk meg hát elkerülni a cukrot, amennyire lehet, ha nassolni akarunk, inkább az egészséges snackekhez nyúljunk, mint a popcorn, a sovány görög joghurt, a sorbet vagy az aszalt gyümölcsök.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!