A modern és rohanó világban nagyon nehéz lehet odafigyelni az ételek tápanyagtartalmára és a kiegyensúlyozott étkezésekre. A cukor is egy nagyon fontos tápanyag a szervezet számára, a test sejtjei meghalnának nélküle, azonban a túlzott cukorfogyasztás sok problémát okozhat, köztük a fogak egészségének romlását, az elhízást, és a kettes típusú cukorbetegséget is.

Vércukorszintje megfelelő szinten tartása érdekében érdemes tudnia, mennyi cukrot tartamaznak az ön által elfogyasztott ételek. Az alábbi cikkből megtudhatja, mennyi cukrot tartalmaznak a mindennap fogyasztott, feldolgozott vagy természetes ételek. 

Mi a cukor? 

A cukor egy egyszerű szénhidrát, amely kémiailag rokona több édes ízű összetevőnek. Sokféle formában találkozhat vele, a leggyakoribbak a szukróz, a laktóz, és a fruktóz. 

Bár a sejteknek cukorra (glükózra) van szüksége a túléléshez, a túlzott cukorfogyasztás egészségügyi problémákat okozhat. A hozzáadott cukrok nem szolgáltatnak semmiféle jótékony egészségügyi hatást, azonban fogszuvasodást, cukorbetegséget, és elhízást okozhatnak. 

Az Amerikai Szívegészségügyi Szövetség munkatársai kijelentették, hogy a hozzáadott cukrok “nem táplálóak” és csupán csak üres kalóriák, valamint “csupán extra kilókhoz vezetnek, sőt, akár elhízást is okozhatnak, amely rontja a szív egészségi állapotát.”

Egészsége megőrzése érdekében nagyon fontos tudnia azt, mennyi cukrot és hozzáadott cukrot tartalmaznak az ön által fogyasztott ételek. Ez főleg napjainkban fontos, hiszen egyre több termék tartalmaz hozzáadott cukrokat. 

A Szívegészségügyi Szövetség hivatalos véleménye szerint a férfiak napi 150 kalóriánál többet ne fogyasszanak hozzáadott cukrokból, a nők pedig ne lépjék túl a 100 kalóriás határt. 

2014 elején az Egészségügyi Világszervezet munkatársai kijelentették,  hogy a népbetegségek, mint a fogak romlása és az elhízás csökkentése érdekében csökkenteni kell a napi cukorbeviteli értéket az elfogyasztott kalóriák 5%-ára. 

Táplálkozási szakértők azt javasolják, ne fogyasszon 13 teáskanálnyi mennyiségnek megfelelő cukornál többet naponta. 

Közkedvelt ételek és italok cukortartalma

Annak érdekében, hogy követni tudja, mennyi cukrot fogyaszt, összegyűjtöttük néhány közkedvelt étel és ital cukortartalmát. Az eredmények meglepőek lehetnek. 

Édességek cukortartalma: 

    Tejcsokoládé szelet (44 g): 5.57 tk cukor
    Snickers (57 g): 7 tk cukor
    Milky Way (58 g): 8.5 tk cukor
    Pillecukor (100 g): 14.5 tk cukor
    Karamella (10 g): 1.7 tk cukor
    Twix szelet: 2.75 tk cukor
    M&Ms cukorka (45 grammos zacskó): 5.57 tk cukor

Üdítőitalok cukortartalma: 

    Coca Cola (1 doboz): 7 tk cukor
    Red Bull (1 doboz): 7.5 tk cukor
    Limonádé (1 pohár): 5.5 tk cukor
    Narancslé (1 pohár): 2.5 tk cukor
    Forró csokoládé (1 bögre): 4.5 tk cukor
    Gyüölcs smoothie (1 pohár): 3.5 tk cukor

A Szívegészségügyi Szövetség felmérései kimutatták, hogy napi több, mint egy pohárnak megfelelő mennyiségű üdítőital elfogyasztása megnöveli a szívelégtelenség és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. 

A reggeli gabonapelyhek cukortartalma (100 grammonként):

    Cheerios: 1.1 tk cukor
    Corn Flakes: 2.4 tk cukor
    Cocoa Krispies: 9.6 tk cukor
    Frosted Flakes: 8.9 tk cukor 
    Special K: 3 tk cukor 
    Wheaties: 3.8 tk cukor
    Cookie Crisp: 8.7 tk cukor

2012 júniusában a Yale Rudd Élelmezésügyi és Elhízási Központjának kutatói felfedezték, hogy bár a gyermekeknek kínált reggeli gabonapelyhek táplálóbbak lettek, a gyártók (mint a Kellog vagy a General Mills) nagymértékben megnövelték a reklámokra szánt összegeket. 2008 és 2011 között a gyermekeknek szánt gabonapelyhek reklámkiadásai 34%-kal nőttek. 

Marlene Schwarts, a Rudd Központ igazgazóhelyettese az alábbit nyilatkozta: 

“Bár a gabonapehely gyártó cégek enyhén javították a gyermekeknek szánt termékeik tápanyagtartalmát, a termékek még mindig sokkal egészségtelenebbek mint a felnőttelnek szánt termékeik. 56%-kal több cukrot, fele annyi élelmi rostot, és 50%-kal több sót tartalmaznak, mint a felnőtt reggeliző pelyhek. 

A gyártók pontosan tudják, hogyan lehet jóízű gabonapelyheket létrehozni túlzott mennyiségű cukor és só hozzáadása nélkül. Miért nem segítenek a szülőknek ahelyett, hogy kifejezetten a gyerekeket célozzák meg a reklámjaikkal?”

A gyümölcsök cukortartalma (100 grammonként): 

A gyümölcsök fruktózt tartalmaznak, hozzáadott cukrot pedig a friss gyümölcsökben nem találhat, azonban természetes cukortartalmuk 100 grammonként 1 teáskanálnyitól 4 teáskanálnyiig terjedhet. 

    Mango: 3.2 tk cukor
    Banán: 3 tk cukor
    Alma: 2.6 tk cukor
    Ananász: 2.5 tk cukor
    Szőlő: 4 tk cukor
    Citrom: 0.6 tk cukor
    Kiwi: 2.3 tk cukor
    Sárgabarack: 2.3 tk cukor
    Málna: 1 tk cukor
    Feketeáfonya: 1.7 tk cukor
    Vörösáfonya: 1 tk cukor
    Paradicsom: 0.7 tk cukor

A sütemények és desszertek cukortartalma: 

    Banános-karamellás pite (közepes szelet): 4.25 tk cukor
    Répatorta (közepes szelet): 3 tk cukor
    Vaníliasodó (közepes adag): 3.25 tk cukor
    Csokoládépuding (közepes adag): 3 tk cukor
    Cornetto (1 tölcsér): 3 tk cukor
    Fánk (1 db lekváros): 3.5 tk cukor
    Gyümölcsös pite (közepes szelet): 3.5 tk cukor
    Gyülömcstorta (közepes szelet): 5 tk cukor
    Muffin (1 db csokoládés): 4.75 tk cukor
    Fagylalt (1 gombóc): 3 tk cukor
    Rizspuding (1 adag): 3.75 tk cukor
    Piskóta (1 közepes szelet): 5.5 tk cukor
    Piskóta tekercs (1 szelet): 2.5 tk cukor

Miért fontos odafigyelnie cukorbevitelére? 

A Szívegészségügyi Szövetség arra bíztatja az embereket, hogy fogyasszanak kevesebb hozzáadott cukrot tartalmazó ételt, hiszen azok bizonyíthatóan az alábbi egészségügyi problémákat okozhatják: 

    Elhízás: Az Orvosi Kutatótanács tudósai felfedezték, hogy a több cukor fogyasztása elhízáshoz vezet.
    Magas vérnyomás: A magas fruktóztartalmú étrend megnöveli a férfiak vérnyomását, mutatták ki az Amerikai Szívegészségügyi Szövetség 63. kutatókonferenciáján. 
    Szívelégtelenség: Az Emory Orvostudományi Egyetem és az Egyesült Államok Járványügyi és Megelőzési Központja felmérései szerint minél nagyobb mennyiségű hozzáadott cukrot fogyaszt, annál nagyobb a szívelégtelenség kialakulásának veszélye. 
    Kettes típusú cukorbetegség: A California-San Francisco Egyetem kutatói szerint a cukorbevitel közvetlen kapcsolatban állhat a kettes típusú cukorbetegség kialakulásával. 

Túlzott hozzáadott cukor fogyasztás

A Járványügyi és Megelőzési Központ felmérései szerint túl sok amerikai lakos fogyaszt túlzott mennyiségű kalóriát hozzáadott cukor formájában. A tanulmány felfedte, hogy a felnőttek napi teljes kalóriabevitelének közel 13%-a származik cukorból vagy magas fruktóztartalmú kukoricaszirupból. 

Robert H. Lustig, gyermekenokrinológus professzor szerint a túlzott fruktóz és a nem elegendő élelmi rost fogyasztása okozzák a népbetegséggé fejlődött elhízási problémát, mivel mindkét tápanyag az inzulinra hat. 

Dr. Aseem Malhotra, kardiológus szerint a hozzáadott cukrok fogyasztása károsítja az emberek egészségét. Dr. Malhotra szerint “ezt a tanácsot az élelmiszergyártók manipulálták a bevételek növelése érdekében, azonban megnövelik az elhízás és az étrendek okozta betegségek kialakulásának kockázatát.”

Az Egyesült Államok és Európa élelmiszereinek tápanyagtartalmi információi csupán a termékek teljes cukortartalmát tüntetik fel, a hozzáadott cukrokat nem jelzik. “Emiatt szinte lehetetlen a fogyasztók számára megállapítani az általuk fogyasztott ételek és italok hozzáadott cukortartalmát.”

Tim Noakes professzor, a Cape Town Egyetem Testmozgási és Sportorvoslási kutatóközpontjának vezetője szerint “a cukortartalmú sportitalokat a megfelelő teljesítőképesség elérése érdekében reklámozzák, azonban a legtöbben valós sporteljesítmény végzése nélkül fogyasztják őket. A fogyasztóknak azt is meg kell érteniük, hogy a testmozgás előfordulhat, hogy nem védi meg őket a túlzott cukorfogyasztás negatív hatásaitól.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!