Hogy eldöntsük, egészséges-e a kuszkusz, azt kell megnéznünk, mitől lesz egészséges egy étel, és hogy milyen tápanyagokat tartalmaz a kuszkusz.

Az elkészítés a kulcs

Sokszor egy egészséges étel egészségtelenné válhat az elkészítésnek „köszönhetően”, mint pl. az olajban vagy serpenyőben sütött és rántott ételek. Egy jó étel is rosszá válhat, ha fehér lisztet, fehér cukrot vagy túl sok finomított fehér sót tartalmaz. A kuszkusz főtt vagy sült (grillezett) csirkével vagy hallal jó választás, a kuszkusz olajban sült csirkével már egészségtelen.

A kuszkusz értékes antioxidáns vegyületeket és tápanyagokat tartalmaz.

A táplálékpiramis szolgáltatja az alapot, ez megmutatja, hogy az egyes ételcsoportokból mennyire van szükség napi szinten. Ha valaki ehhez alkalmazkodik, biztosan megfelelő mennyiségű vitamint, ásványi anyagot és tápanyagot visz be és így egészségesebb lesz. Nem szabad túlfőzni a zöldségeket és magvakat, mert így a tápanyagok elpusztulnak, a kuszkuszt is tehát a megfelelő módon kell elkészíteni.

Olyan ételkészítési eljárásokat alkalmazzunk, mint a roston sütés, a főzés, a grillezés és a párolás, hogy ne pusztítsuk el az alapvető fontosságú vitaminokat és ásványi anyagokat. Teljes kiőrlésű gabonaféléket használjunk a fehér változat helyett. Friss vagy lefagyasztott ételeket együnk és próbáljuk elkerülni a konzervek fogyasztását a rejtett cukor és nátrium tartalom miatt. A piramis legalsó részén vannak a legegészségesebb ételek, amelyeket a legnagyobb mennyiségben lehet bevinni, e felett egyre csökken a szintek nagysága, tehát olyan ételek vannak ott, amelyeket meg lehet enni, de nem nagy mennyiségben, ide tartoznak pl. bizonyos zsírok is. 

A kuszkusz egy olyan étel, amelyet sokan még nem próbáltak ki, három különböző mérete van attól függően, hogy honnan származik. A kisebbfajta kuszkusz gabonából készül, rizsre hasonlít, de tésztának tekintik. A kuszkuszt búzadarával készítik, amely rendkívül egészséges. Gyakran teljes kiőrlésű liszt a kuszkusz alapja, amely jó tápértékűvé teszi és rostban gazdaggá. A kuszkusz egy speciális kulturális fogás, főként Afrikában, a Közel-Keleten és a mediterrán területeken lehet vele találkozni.

Táplálkozási szempontból a kuszkusz egészséges anyagokat tartalmaz, mint a rostok és a teljes kiőrlésű gabonafélék, jót tesz a szervezetnek és segíti a fogyást, teltség érzetet ad, ezáltal csökkentve az éhséget.

Mi teszi a kuszkuszt ilyen egészségessé?

Az értékes antioxidánsok, a jó minőségű tápanyagok:

-    Rost (legalább 5 gramm rost/csésze)
-    Segíti az egészséges szívműködést
-    Segíti csökkenteni a diabétesz kockázatát
-    Nem tartalmaz zsírt, sem cukrot
-    Egy csésze kuszkusz tartalmazza a napi ajánlott szelén mennyiséget

Ne forraljuk el a kuszkuszban található tápanyagokat

A kuszkuszt sokféleképpen el lehet készíteni. Használjuk köretnek fehér rizs helyett, keverjük friss salátával. A forralástól ragadós lesz. Az ideális elkészítési mód a párolás, amely különválasztja a szemeket. Az elkészítési mód természetesen függ a kuszkusz fajtájától is. Egyesek a kedvenc ízükkel ízesítik a kuszkuszt, például zöldséggel vagy hússal. A kuszkusz le is fagyasztható, három hónapig eláll a fagyasztóban. Összességében tehát a kuszkusz egy rendkívül egészséges étel, a megfelelő elkészítési mód azonban fontos.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!