A cékla nem csak kiváló vas, réz, mangán, magnézium, kálium és B-vitamin forrás, hanem a természetes cukor egyik legjobb bázisa. Valójában a cukornád utána a második legédesebb növény.

De a felsorolt tápanyagokon kívül más értékes összetevőket is tartalma, melyek segítik megőrizni szervezetünk egészséges állapotát. 

Jobb keringés és alacsonyabb vérnyomás

A céklalé rendszeres fogyasztása csökkentheti a vérnyomást. Egy 2008-as tanulmány azt találta, hogy azoknak, akik rendszeresen fogyasztanak céklát, 10 Hgmm-rel alacsonyabb a vérnyomása azokhoz képest, akik nem fogyasztják ezt az értékes táplálékot.

Energiával lát el

Nagyon kevés olyan természetes tápanyag létezik, melynek cukortartalma olyan magas, mint a céklának (kalóriatartalma mégsem kiemelkedő). A cékla fogyasztása javíthatja állóképességét, egy korábbi tanulmány szerint pl. a céklalevet fogyasztó biciklisták 15%-kal többet tudtak tekerni. 

Lökést ad az agynak

A céklában található betainnek köszönhetően agyunk működése javulhat. A betain egy természetes vegyület, amit korábban a depresszió kezelésére használtak. De a betainon kívül a cékla triptofánt is tartalmaz, ami segíti a relaxációt és támogatja a szellemi egészség fenntartását.

Májtisztító

A cékla természetes májtisztító, a benne található értékes vegyületek csökkentik a zsír felhalmozódását a májban.

Erősíti az immunrendszert

A cékla meglehetősen sok vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz, emellett erős antioxidáns vegyületeket, amik a káros szabad gyökök semlegesítésében játszanak fontos szerepet.

Kiváló a székrekedés ellen

A székrekedés elkerülésének legjobb és legegészségesebb módja a rostokban gazdag táplálékok fogyasztása. A cékla ebből a szempontból is kiváló, hiszen egy csésze cékla kb. 4g rostot tartalmaz, s ezzel segíti a székrekedés megelőzését.

Javíthatja a látást

A céklában lévő A-vitamin és béta-karotin segít megelőzni a makula degeneráció folyamatát.

Egészségesebb szív

Mivel a cékla kiváló káliumforrás, rendszeres fogyasztása segít megelőzni a szív és érrendszeri betegségek kialakulását.

Fogyasszon minden nap céklát, erősítse szervezetét ezzel a finom táplálékkal!

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!