A fekete áfonya Észak-Európában őshonos cserje, melynek jótékony hatásai több mint ezer éve ismertek.

A vikingek egyik királya, Kékfogú Harald állítólag onnan kapta a nevét, hogy állandóan áfonyát evett és ez megszínezhette a fogait. Ha így tette, bizony nagyon jól tette. 

Az éjszakai látást kiválóan javítja, ezért már a második világháborúban is az angol pilótáknak el kellett a levéből kortyolgatniuk napi 2dl-t. Magas az A-vitamin tartalma, és karotinoidokat is bőven tartalmaz. 

Csökkenti a vércukrot és a vérnyomást is. 

Antioxidánsokban különösen gazdag. 

Sok kálium, valamint számtalan mikroelem is fellelhető benne. 

Baktérium ölő hatása is jól ismert. A vizeletet kiválóan savanyítja, így húgyúti fertőzések kezelésében is alkalmazható. 

Nagyon hasznos és praktikus tanács. Aki aranyér betegségben szenved, az naponta egy marék fekete áfonyát fogyasszon és a fájdalmas gyulladás gyorsan elmúlik.

Nem csak Kékfogú Harald, hanem minden viking nagyon szerette, a cserjéje szent növénynek számított. Mivel a vikingek abban az időben sok halat ettek, búzából készült ételt szinte semmit, valamint rengeteg piros bogyós gyümölcsöt fogyasztottak (áfonyák, kökény, galagonya, erdei szamóca, stb.) sokkal egészségesebbek voltak, mint Európa földműves, zömmel gabonákkal táplálkozó lakói, így érthető, hogy viszonylag csekély létszámuk ellenére nagyon komoly harci sikereket értek el velük szemben.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!