A legtöbben tisztában vagyunk azzal, hogy az egészséges és karcsú test eléréséhez figyelnünk kell a kalóriák és zsírok bevitelére. Nem mindegy azonban, hogy milyen kalória- és zsírsavforrásokról beszélünk. Az avokádó a kókuszolajhoz hasonlóan telített zsírokat tartalmaz, magas kalória- és zsírtartalma miatt egy-két évtizeddel ezelőtt még azt tartották róla – teljesen hibásan-, hogy egészségtelen, különösen a szív- és érrendszer szempontjából. Azóta rá kellett döbbennünk, hogy kevés olyan egészséges táplálék létezik a Földön, mint az avokádó, fogyasztása minden nap javasolt!

Nem ez az egyetlen tévhit az utóbbi években, hiszen pár évvel ezelőtt még a táplálkozási szakemberek egy része azt hirdette, hogy a vaj helyett fogyasszunk margarint, mivel az növényi eredetű, így sokkal egészségesebb. Persze azóta tudjuk, hogy a margarinban található transz-zsírok és hidrogénezett olajok kifejezetten egészségtelenek, ezért a vaj fogyasztása sokkal kedvezőbb egészségünk szempontjából, mint a margarin. 

Az avokádó az egyik legegészségesebb gyümölcs a Földön.

Pár évvel ezelőtt sikerült az ideális omega-3 – omega-6 zsírsav arányt is tökéletesen rosszul meghatározni (az ideális 1:2-höz, míg korábban azt gondolták 1:20 még jó arányt jelent). Pedig a nem megfelelő omega zsírsav bevitel krónikus gyulladások kialakulásához vezethet, ami elősegítheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.

Vannak olyan vélekedések is, hogy a korunkra oly jellemző agresszív viselkedés mögött is az omega-6 zsírsavak túlzott fogyasztása állhat.

A következő ilyen baki valószínűleg a koleszterin esetében fog bekövetkezni. Szervezetünknek ugyanis szüksége van koleszterinre ahhoz, hogy pl. a Nap UV-sugarainak segítségével D-vitamint tudjon előállítani, de a koleszterin elengedhetetlen a sejtfal, az idegsejtek és a szív megfelelő működéséhez is. 

Miért fogyasszunk akár minden nap avokádót?

1, Az avokádó kiváló növényi alapú fehérjeforrás, ráadásul az avokádóban lévő fehérjék bontása nem igényel annyi proteázt (fehérjebontó enzim), mint a húsokban lévő fehérjék emésztése, ezért nagy terhet vesz le a hasnyálmirigy válláról. 

2, Egy kutatás szerint, ha a húsokhoz avokádót fogyasztunk, kevésbé emelkedik vérünk triglicerid szintje, így kifejezetten javasolt azoknak, akik nem szeretnének lemondani a húsokról.

3, Természetes E-vitaminban gazdag. Az E-vitamin erős antioxidáns, segít a káros szabad gyökök semlegesítésében. 

4, Az avokádó segíti a májat a glutathion előállításában, mely egyes kutatások szerint az egyik legfontosabb antioxidáns vegyület. 

5, Kiváló magnéziumforrás. A magnézium több mint 300 anyagcsere folyamatban vesz részt.

6, Az avokádó magas lutein, E-vitamin és olajsav tartalma csökkenti a mellrák kialakulásának esélyét.

7, Erősíti a szívet, javítja a szív- és érrendszer működését. Elősegíti a vér szabad áramlását az erekben, csökkenti a vérnyomást.

8, Javítja az agy működését. Az avokádó az áfonyákhoz hasonlóan rendkívül jótékony hatású az idegsejtek működése szempontjából. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!