A friss nyári eper az egyik legnépszerűbb és legegészségesebb csemege a Földön. A vad epret már az ókori rómaiak is használtak különböző egészségügyi problémák kezelésére, így pl. gyógyították vele a vesekövet, a köszvényt, de lázcsillapításra és a rossz lehelet megszüntetésére is használták.

Ma az epernek 600 különböző változatát ismerjük. Antioxidáns kapacitását tekintve az eper benne van a TOP10-ben a gyümölcsök között, de emellett flavonoid tartalma is kiemelkedő. 

C-vitaminban gazdag

Az eper gazdag C-vitamin forrás, rendszeres fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek, a cukorbetegség és a rák bizonyos fajtáinak kialakulási rizikóját.

1, Szívbetegségek

A Harvard Egyetem vizsgálata szerint az antocianidinek (a flavonoidok egy fajtája) rendszeres fogyasztása akár 32%-kal csökkentheti a szívinfarktus kockázatát fiatal és középkorú nőknél. Azoknál a nőknél mérték a legjobb eredményeket, akik naponta legalább három adag epret vagy áfonyát fogyasztottak. 

Az eperben található kvercetin természetes gyulladáscsökkentő és segít az arterioszklerózis megelőzésében, emellett pedig anti-tumor hatással bír.

Az eper magas flavonoid tartalma csökkentheti a szívbetegségek kialakulását azáltal, hogy csökkenti a vérnyomást és gátolja az erekben a plakkok kialakulását.

Más tanulmányok szerint az eper fogyasztása csökkenti a homocisztein szintet. A homocisztein a vérben található aminosav, ami kapcsolatban van az artériák belső falának károsodásaival. 

Ebben az ízletes gyümölcsben található kálium és rost is hozzájárul a szív egészségének fenntartásában. Egy tanulmány szerint azok az alanyok, akik napi 4.069 mg káliumot fogyasztottak, kisebb valószínűséggel haltak meg (-49%) iszkémiás szívbetegségben, mint azok, akik ennek kb. negyedét fogyasztották naponta. 

2, Stroke

A kvercetin, a kaempferol és az antocianidinek csökkentik veszélyes vérrögök kialakulását, emellett a magas káliumfogyasztás is hozzájárulhat a stroke rizikójának csökkenéséhez.

3, Rák

Az eperben lévő erős antioxidánsok, amik harcolnak a káros szabad gyökök ellen, gátolják a tumor növekedését és csökkenti a krónikus gyulladások kialakulását.

4, Vérnyomás

Magas káliumtartalmának köszönhetően, az eper fogyasztása kifejezetten javasolt azoknak, akik magas vérnyomásban szenvednek. Az alacsony kálium szint legalább akkora rizikófaktora a magas vérnyomásnak, mint a túlzott só bevitel.

Egy amerikai felmérés szerint az USA felnőtt lakosságának kevesebb, mint 2%-a biztosítja szervezete számára a szükséges káliumbevitelt. 

5, Puffadás

A magas víz és rosttartalmú ételek fogyasztása (eper, dinnye, szőlő, stb.) hozzájárulnak a belek megfelelő működéséhez, csökkentik a puffadás kialakulását is.

6, Allergia és asztma

A kvercetin gyulladáscsökkentő hatása jótékony lehet azok számára is, akik allergiától vagy asztmától szenvednek. Több korábbi tanulmány i rámutatott arra, hogy az asztma előfordulása kapcsolatban áll bizonyos tápanyagok hiányával, s ennek a listának az élén áll a C-vitamin.

7, Cukorbetegség

Az eper glikémiás indexe alacsony, rosttartalma magas, ami segíti a vércukorszint szabályozását.

Egy 2011-es tanulmány szerint napi 37 szem eper fogyasztása szignifikánsan képes csökkenteni a cukorbetegség szövődményeit, mint a vesebetegség és a neuropátia. Ez valószínűleg az eperben található fisetin nevű flavonoidnak köszönhető. 

8, Terhesség

A szükséges mennyiségű folsav fogyasztás elengedhetetlen a terhes nőknek, az eper pedig ennek kiváló forrása.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!