Talán nem is vagyunk vele teljesen tisztában, de rengeteg fermentált étel vesz körül minket, csak a legnépszerűbbeket kiemelve: sajt, kefir, joghurt, sör, bor, savanyú káposzta, ecet, kombucha, stb.

A fermentáció révén olyan egészséges vitaminokhoz, aminosavakhoz, ásványi sókhoz jutunk hozzá, amit a nyers termékből emésztőrendszerünk nem lenne képes felszabadítani. A fermentált termékek általában savanykásak és tudjuk, egyik legfontosabb vitaminunk, a C-vitamin is savanyú. A savanyú íz genetikailag kódolt bennünk és nem jelent tiltást, mint pl. a keserű íz, ami többnyire mérgezőt jelent. Ahogy korosodunk, úgy az emésztőrendszerünk is velünk együtt öregszik, így szervezetünk egyre jobban kívánja a könnyen emészthető, vitamindús, ásványi anyagokban gazdag, fermentált ételeket és italokat.

Ahogy sokszor halljuk, az egészség a beleinkben kezdődik. Ahhoz, hogy energikusak, fiatalosak és egészségesek maradjunk, rendszeresen kell fogyasztanunk fermentált ételeket és italokat. A fermentált táplálékok a bennük található értékes tápanyagok révén elősegítik emésztőrendszerünk egészséges működését és ez teljes szervezetünkre pozitív hatással van.

A német konyha igen gazdag fermentált ételekben, az egyik legfontosabb nemzeti eledelük a savanyú káposzta, mely tulajdonképpen tejsavbaktériumok által fermentált káposzta, rendkívül finom, savanykás ízzel. A fermentáláshoz szükséges gombák és baktériumok természetes formában megtalálhatók a káposztában, ezért mindössze némi tiszta vízre és jó minőségű sóra, pl. Himalája sóra van szükségünk a fermentációs folyamat elindításához. A káposzta a sós vízben pácolódik, 3-6 hét elteltével pedig a baktériumok aktiválódnak és a káposztában található cukrokat tejsavvá alakítják. 

A fermentált ételek hatása egészségünkre

A németek savanyú káposztája enzimekben, omega-3 zsírokban, vitaminokban rendkívül gazdag, s ez az értékes étel fontos szerepet játszik az immunrendszer erősítésében a téli hónapok alatt. 

Mivel a fermentált ételek enzimekben gazdagok, segítik az emésztést, jobb a felszívódásuk, s értékes tápanyagokban gazdagabbak, mint a nem fermentált ételek. A fermentált ételek fontos szerepet játszanak az acetilkolin termelődésében, ami erősíti a beleket és segíti a bélmozgást. 

A fermentált ételeket különösen az alábbi betegségekben érdemes nagyobb mennyiségben fogyasztani:

-    bélbetegségek
-    allergia
-    Candida-fertőzés
-    gombás fertőzések
-    meggyengült immunrendszer

A fermentált ételek többségét akár otthon is könnyedén, olcsón elkészíthetjük. 

A fermentációs eljárás nem új keletű dolog, az emberiség kb. 8000 éve alkalmazza az eljárást. A fermentációt végző baktériumok és gombák probiotikus hatásúak, tehát védik emésztő rendszerünket és bélflóránk épségét. Éppen ennek köszönhetően elődeink természetes probiotikum és enzim fogyasztása sokkal magasabb volt. Az antibiotikumok és a pasztörizálás folyamatának felfedezése óta azonban sokaknál az emésztőrendszerben található baktériumok egyensúlya felborult. 

Készítsünk tehát otthon egészséges, fermentált ételeket, fogyasszuk őket bátran a téli időszakban, s ezzel is erősítsük immunrendszerünket, s védjük meg szervezetünket a kórokozóktól.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!