Egészséges táplálkozás

Művészetünk is ezt a mintát követte. A szociális realista művészek nőket ábrázoló szobrai elhízott, hogy ne mondjam, drabális ikonjai ennek a táplálkozásnak (takarmányozásnak).

Tudjuk jól, az előző rendszerben prioritás volt, a nagy tápértékű, olcsón előállítható élelmiszer, pl. kenyér, burgonya, alma, disznóhús, melynek eredményeképpen a lakosság jelentős része elhízott és egészségtelen életmódot élt.

Teljesen érthető tehát, ha felfedezzük a jó féle olajokat, magvakat, a tenger gyümölcseit, egzotikus zöldségeket és gyümölcsöket, sajtokat, fermentált tejtermékeket. Az ezekkel való főzést is meg kell tanulni, hiszen itt már nem arról van szó, hogy "a krumplileves legyen krumplileves".

A palacsinta, a somlói galuska is egy régen letűnt kor maradványai és szembe kell néznünk azzal a ténnyel, hogy a szocializmusnak nevezett időszakban a magyar konyha nem hogy nem volt világhírű, hanem kifejezetten egyhangú, fantáziátlan és végtelenül egészségtelen volt.
Persze az ellenkező végletbe sem célszerű átlendülni. 

Vannak évezredes tapasztalatok, amit ma is meg kellene tartanunk. Naponta 3-szori étkezés mindenkinek megfelelő. Még az inzulinos cukorbetegeknek is, ha megfelelő, korszerű, analóg készítményt kapnak.

Soha ne együnk a jóllakásig, mert akkor már túlettük magunkat. Egy pici éhség mindig maradjon, hiszen húsz percen belül úgy is elmúlik az étkezést követően. A zöldségfélék napi étrendünk alapját kell képezniük, és naponta kétszer gyümölcsöt is fogyasztanunk kell. Húsból naponta elég 10dkg, lehetőleg nem felvágott, hanem természetes sültek formájában. 

A sajtok kalória tartalma magas. Az ömlesztett sajtok messzire kerülendők, de a kemény vagy félkemény sajtok jók, de napi 5dkg elég belőlük. Sütni kókuszzsírral kell, vagy olíva olajjal. A főzéshez az olíva olaj a legjobb. A só fogyasztását napi 6g-ra korlátozzuk. Alkohol nem kell, és a koffeinre sincs szükségünk. 

A folyadékfogyasztásunk alapja a víz. Ez napi másfél liter általában. E mellett a gyümölcsteák jók, de az ilyen-olyan százalékos gyümölcsleveket kerüljük (telis tele vannak cukorral). A szénsavas "üdítők" szükségtelenek és valószínűleg károsak. 

Az összetett szénhidrátokat, rizs, burgonya, kukorica, édesburgonya, köles, valamint hüvelyesek formájában vegyük magunkhoz.

A gabonafélékből (kenyérféleségek, péksütemények) korlátozzuk fogyasztásunkat. Nem mindenki érzékeny a gluténra, de a glutén egy olyan fehérje, aminek eddig semmi jótékony hatását nem tudtuk bizonyítani, káros hatásait annál inkább.

A dohányzáson, a kávékon, a csokikon és az alkoholon nagyon sok pénzt lehet spórolni, amit egészséges élelmiszerekre költhetünk.

Egy kis számtan. Aki nem dohányzik, spórol havonta 30 ezer forintot. Ha nem iszik alkoholt, akkor még spórol kb. 30 ezer forintot. A felesleges csokik, kávék és nasik ára kb. 20 ezer forint. Ez összesen kb. 80 ezer forint minden hónapban. Éves szinten egy millió forint! Meggondolandó.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!