Az utóbbi évek vizsgálatai azt mutatták, hogy azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak olajos magvakat, határozottan ritkábban fordulnak elő a különböző szív- és érrendszeri megbetegedések. Nézzük meg, milyen hatással lehet a napraforgómag szervezetünkre.

A napraforgómag tápanyagtartalma

A napraforgómag E-vitaminban gazdag. Az E-vitaminról tudjuk, hogy egy erős antioxidáns vegyület, mely védi a sejteket a káros szabad gyököktől, segít megőrizni a DNS épségét. Emellett az E-vitamin fontos szerepet játszik a vérkeringés megfelelő működésében, valamint a vörösvérsejtek termelődésében. 100 g napraforgómag kb. 35 mg E-vitamint tartalmaz.

A napraforgómag tápanyagokban rendkívül gazdag.

B-vitamin, tiamin

A napraforgómag kiváló B-vitamin forrás, így segíti az agy és az idegrendszer működését. 100 g napraforgómag a napi szükséges B1-vitamin mennyiséget képes fedezni.

Réz

A réz fontos feladata bőrünk és hajunk egészségének megőrzése. 100 g napraforgómag kb. 1,5 g rezet tartalmaz. A réz emellett elősegíti az anyagcserét és védi sejtjeinket a Nap káros UV-sugaraitól. 
A napraforgómag tehát egy kiváló táplálék, amit fogyaszthatunk nyersen, önmagában is vagy salátához keverve, illetve különböző ételek kiegészítőjeként. Íze kifejezetten kellemes, tápanyagtartalma pedig – mint láttuk – igen gazdag. 

Omega 6 zsírsavakban is meglehetősen gazdag és ez nem túl jó, mivel ebből a zsírsavféleségből így is a kelleténél többet fogyasztunk. Az ideális omega6 - omega3 arány 3:1-hez, míg most nálunk ez az arány 20:1-hez. Ha megnöveljük  a halfogyasztást, akkor jó lesz.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!