A leveles kel egy lila vagy zöld levelű vadkáposztaféle, amely a középkor második feléig Európa egyik legnépszerűbb zöldsége volt. Még télen is terem; néhány termelő megesküszik arra, hogy a fagyban termett kelnek édesebb íze van. A párolt leveles kel népszerű köret burgonyás és húsos ételek mellett, de – a többi leveles zöldséghez hasonlóan – nyersen is fogyasztható.

Hihetetlenül gazdag K, A és C-vitaminban

67 gramm (egy csésze) aprított leveles kelben 547 mikrogramm K-vitamin van, ami 684 százaléka a felnőttek napi ajánlott bevitelének! A K-vitamin egy zsírban oldódó vegyület, amely többek között a véralvadást szabályozza. Az erős és egészséges csontok növesztésében is nagy szerepe van, így a csontritkulás és a csonttörések megelőzésében is segít. A K-vitaminhiány tünetei között szerepel a fogínyvérzés, az orrvérzés és a véres széklet vagy vizelet.

A leveles kel igen tápláló – ha nem a legtáplálóbb zöldség a világon. A következőkben négy okot olvashat, amiért a kutatók azt gondolják, hogy a leveles kel még a brokkolit is legyőzi tápanyagtartalomban.

Egy csésze kel továbbá tartalmaz 10,302 NE A-vitamint, amely az ajánlott napi bevitel 206 százaléka. Az A-vitamint elsősorban állati eredetű termékekhez kapcsolják, de növényi forrásai is vannak (a karotinoidok), amelyek megtalálhatók a legnagyobb tápértékű zöldségekben. A karotinoidok (amelyek közül talán a legismertebb a béta-karotin) elsődlegesen antioxidánsként funkcionálnak, és számtalan jótékony hatással rendelkeznek a szemekre, a bőrre, a nyálkahártyákra és az immunrendszerre, ráadásul öregedés ellenes tulajdonságaik is vannak.
A harmadik vitamin, amelyben a leveles kel rendkívül gazdag, a C-vitamin: egy újabb antioxidáns, ami megvéd minket az olyan betegségektől, mint a rák vagy a sárgafolt sorvadás. Egy csészényi kelben 80.4 mg C-vitamin van.

Óriási méregtelenítő és fogyasztó tulajdonságok

A leveles kelben rengeteg kén és rost van. A kén a harmadik legbőségesebben előforduló ásvány a testünkben (a kalcium és a foszfor után). Segíti a zsír emésztését és felszívódását, az epesavak termelődését és a vércukor szabályozását. Ezzel szemben a rost kisöpri a felhalmozódott hulladékot (többek között a rákkeltő méreganyagokat) a vastagbélből. Amellett, hogy remek méregtelenítők, a kén és a rost a fogyást is segítik. Ez a tény az alacsony kalória- és zsírtartalmával együtt a leveles kelt hatékony fogyasztószerré teszi.

Gyulladáscsökkentő tulajdonságok

Egy csésze leveles kelben 121 mg Omega-3 és 92.4 mg Omega-6 zsírsav található. Az arányuk kiváló. Ezek az alapvető, többszörösen telítetlen zsírok gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek: csökkentik a gyulladásokat és az olyan betegségek tüneteit, mint az asztma, az irritábilis bél szindróma vagy az Alzheimer-kór. Ezek mellett az agy működését is támogatják.

Kiváló növényi forrása a vasnak és a kalciumnak

A leveles kelben kalóriánként több vas van, mint a marhahúsban, és több kalcium, mint a tejben, ezért szuper forrása mindkét ásványnak azok számára, akik kerülik a hús és/vagy a tejtermékek fogyasztását. A szervezetünknek szüksége van vasra a hemoglobin termeléséhez, amely a tüdőkből a sejtekbe szállítja az oxigént (és amely fehérjénk hiánya vérszegénységhez vezet). Természetesen kalciumra is szükségünk van a csontok és fogak erősítéséhez. A kalcium krónikus hiánya csontritkulást, ízületi gyulladást és más fájdalmas csontbetegségeket eredményez.

Mindemellett egy csésze leveles kel olyan nyomelemekkel is ellát minket, mint a magnézium, a foszfor, a kálium, a cink, a réz és a mangán: ezek segítik a testben napi szinten lezajló folyamatokat. A kelben B-vitaminok is vannak (tiamin, niacin és pantoténsav), amelyek segítenek lebontani az energiát az elfogyasztott ételekből. A leveles kel valóságos szupertáplálék.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!