Az olajos magvak nagyon nagy mennyiségű tápanyagot tartalmaznak. Csupán egy apró csipetnyi nagy mennyiségű vitaminnal, ásványi anyaggal, és esszenciális tápanyaggal látja el szervezetét. Ráadásul nagyon egyszerűen beépíthetőek bármilyen étrendbe, emelte ki Lori Zanini, dietetikus. Ahelyett, hogy megváltoztatná teljes étrendjét, inkább adjon egy kevés olajos magvat smoothie-jába, salátájába, vagy előételébe.

„Ha azt hallja, egye meg ezeket a magvakat, ezt az újfajta ételt, és ezt a müzliszeletet, kicsit nagy kérés lehet” – tette hozzá. „A legtöbbek számára sokkal hatékonyabb, ha apró lépésenként vezet be valamit a normális étrendjébe.”

Ha mindennapjai során több élelmi rostot, fehérjét, vagy ásványi anyagot szeretne fogyasztani, vezesse be az alábbi magvakat konyhájába. 

Chia mag

Zanini szerint a leggyakrabban előforduló probléma betegei körében, hogy nem fogyasztanak elegendő élelmi rostot. A chia magok huszonnyolc grammja tizenegy gramm rostot tartalmaz. „Minél több rostanyagot visz be szervezetébe, annál kisebb a krónikus betegségek kialakulási esélye, valamint élelmi rostok fogyasztásával csökkentheti vércukorszintjét is” – magyarázta. 

Tápanyagtartalom (28 gramm): 9 gramm zsír, 4 gramm fehérje, 11 gramm élelmi rost. 

Tökmag 

Azok számára, akik nem szeretnek új dolgokat kipróbálni, Zanini a sokak által kedvelt tökmagot javasolja. A tökmag rengeteg magnéziumot tartalmaz, amely tápanyag segíti a szív egészségének tenntartását, a legtöbben azonban nem fogyasztják elegendő mennyiségben. Emellett a tökmagot sok éve alkalmazzák a prosztata megnagyobbodás kezelésére, mivel a magok védelmet nyújtó fitoszterolokat tartalmaznak. Fogyassza pirítva rágcsálnivalóként, vagy süssön belőle ízletes, ropogós tökmagos kenyeret. 

Tápanyagtartalom (28 gramm): 13 gramm zsír, 7 gramm fehérje, 1 gramm élelmi rost. 

Kendermag 

A kendermag fogyasztása főképp a vegetariánusok számára előnyös, az apró magvak teljes értékű fehérjének számítanak, mivel mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazzák. Emellett nagy mennyiségben tartalmaznak omega-3-zsírsavat, megnéziumot, és vasat is.  

Tápanyagtartalom (28 gramm): 13 gramm zsír, 20 gramm fehérje, 1 gramm élelmi rost. 

Lenmag 

A lenmagot mag formájában és őrölve is megtalálhatja a boltok polcain. Szervezete az őrölt lenmagot tudja könnyebben feldolgozni. Mindenképpen fogyassza rendszeresen, mivel a kendermaghoz és a tökmaghoz hasonlóan a lenmag remek magnézium és élelmi rost forrás. Emellett nagy mennyiségben tartalmaz alfa-linolénsavat, amely a krónikus gyulladásokat csökkentő omega-3-zsírsav egyik fajtája. A magvakat tárolja hűtőszekrényében, így hosszabb ideig frissen tarthatja azokat. 

Tápanyagtartalom (28 gramm): 12 gramm zsír, 5 gramm fehérje, 8 gramm élelmi rost.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!