Akár kvíz kérdés is lehetne, pedig egy mindennapi növény van a hátterében, ez pedig a burgonya.

Kb. négyezer éve került fel az emberiség étlapjára a burgonya. Az otthona a mai Peru volt, onnan terjedt el az egész kontinensen, majd a spanyolok hozták el Európába kb. ötszáz évvel ezelőtt. A hegyvidéki trópusoktól egészen majdnem a sarkkörig szinte mindenhol termeszthető. A keményítő tartalma nagyon magas, ebben minden más gabonaféleséget felülmúl.

A gumók 78%-ban vizet tartalmaznak, míg a keményítő tartalmuk kb. 18%. Fehérjetartalma csekély (2%), van benne még kevés kálium és B, meg C vitamin is. Minden zöld része mérgező, így a csírázott vagy egyébként megzöldült gumók is, és persze a növény föld feletti része.

Nagyon figyelemre méltó sajátossága, hogy allergiás reakció a burgonyával kapcsolatban ismeretlen. Minden, az emésztőrendszer kímélését      célzó étrend alapja a burgonya, ha nem nyersen fogyasztják.

Nálunk a burgonyának alig 250 éves múltja van. Igaz ezután nagyon hamar a magyar konyha egyik alapvető élelmiszer forrásává vált. Furcsa, hogy éppen a szegény emberek mennyire idegenkedtek kezdetben a krumplitól. XVI. Lajos király Versailles-ban egy titkos krumpli ültetvény hozott létre. A gumókat fegyveres őrökkel őriztette, és ez keltette fel az emberek kíváncsiságát. Vajon milyen értékes dolog lehet a földben, ha azt katonák őrzik? Az éjszaka leple alatt sokan mentek krumplit lopni és az őröknek szigorúan meghagyták, hogy a tolvajokat ne vegyék észre. Így azután sikerült elterjeszteni ezt a nagyon fontos növényt, úgyhogy szegény XVI. Lajos már ezzel a tettével is annyi jót tett, ami önmagában is elég lett volna, hogy ne fejezzék le uralkodójukat a vérgőzös forradalmárok. Persze a forradalmak és a józanész, soha nem árulnak egy gyékényen.

Olyan alapvető élelmiszerré vált Írországban, hogy amikor 1845- 46-ban kitört a nagy burgonyavész, az ezt követő éhínség miatt egymillió ember vesztette az életét. Az országban minden negyedik ember éhen halt. Tony Blair szerint ennek nem lett volna szabad megtörténnie a világ akkori legerősebb és leggazdagabb országában. Ez a seb máig sem gyógyult be teljesen az ír nemzetben.

Napjaink gasztro forradalma most éppen mellőzi a burgonyát, de mint minden hóbort, ez sem tart sokáig. A burgonya az emberiség egyik legalapvetőbb tápláléka marad ezután is.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!