Nyugodtan állíthatjuk, hogy mára az olíva olaj vált a legnépszerűbb zsiradékká azok körében, akik egészségtudatos életmódot folytatnak, s ez nem véletlen, hiszen naponta jelennek meg új információk az olíva olaj egészséges hatásairól. Az olíva olajat különböző módszerekkel, de az olajbogyóból sajtolják, mely a mediterrán vidék jellegzetes növénye. 

A mediterrán régió lakói híresek arról, hogy hosszú és egészséges életet élnek, s az utóbbi évek vizsgálatai szerint ennek egyik oka a nagy mennyiségű olíva olaj fogyasztás. 

Az olíva olaj elősegíti szívünk, bőrünk és hajunk egészségének fenntartását.

Olíva olajjal szívünk egészségéért

Az egészséges zsiradékok nélkülözhetetlen részei az egészséges táplálkozásnak. Az olíva olaj az egyik legegészségesebb az olajok közül. A benne található egyszeresen telítetlen zsírsavak csökkentik a vér LDL, azaz rossz koleszterinszintjét, és emelik az ún. védőkoleszterin szintet (HDL). Ez a két, egymást erősítő hatás jelentősen csökkenti a szívbetegségek előfordulását. 

Szakemberek szerint már napi 2 evőkanál olíva olaj elfogyasztásával elérhetjük ezt a jótékony hatást. 

Olíva olajjal bőrünk és hajunk egészségéért

Az olíva olajban lévő antioxidáns vegyületek kedvező hatásából nem csak szívünk profitálhat. Ezek az értékes hatóanyagok ugyanis gátolják a sejtek öregedését és károsodását. Az olíva olaj kiválóan hidratálja a száraz bőrt. Az extra szűz olíva olaj több mint 80%-ban tartalmaz olajsavat, ami könnyedén bejut a bőr alsóbb rétegeibe, s ott fejti ki hatását: javítja annak állagát, gyógyítja a sérüléseket és csökkenti a ráncokat.

A száraz és töredezett hajra szintén kiváló az olíva olajos pakolás, mely sokkal erőteljesebben kondicionálja a hajat, mint a boltban kapható termékek. Az eredmény: egészséges és fényes haj.

Megéri tehát rendszeresen fogyasztani az olíva olajat, hiszen mint láthattuk, külsőleg-belsőleg alkalmazva egyaránt kiváló hatású.   

Bár az olíva olaj Frühwald Ferenc szavaival „folyékony napsugár”, azért érdemes megfogadni az intelmeit is. A jó minőségű olíva olajat mindig hidegen préselik. A gyenge minőségűeket felmelegítik, préselik, majd könnyű benzinnel kivonják az olajpogácsából a maradék olajat. Ezután nátronlúggal savtalanítják, majd fehérítik, ezt követően 270 fokra hevítve elpárologtatják belőle a könnyű benzint is.

Na, de akkor honnan tudjuk, melyik a jó és melyiket kell nagy ívben kerülnünk?

Megint csak Frühwald tanácsait érdemes megfogadnunk. A legjobb olíva olajokra a „bloom of fruits” elnevezést használják (saját súlyától kicsöpögő, csúcsminőségű olaj.) Az extra szűz vagy más néven natív extra olíva olajok is kiválóak. A szűz vagy natív olajok még elfogadhatók. A jelzés nélküli, többnyire áruházak nevét viselő olajok gyenge minőségűek, kevertek és többnyire oldószeres extrakcióval nyerik ki a bogyókból. A pomace jelölésűek étkezésre egyáltalán nem alkalmasak, ezek ipari olajok szappangyártáshoz, kozmetikumokhoz. Sajnos volt példa arra hazánkban, hogy ilyen olíva olajat étkezési célokból árultak nagyáruházainkban.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!