Manapság sokan úgy tartják, hogy a lenmag az egészség megőrzésének egyik fontos alappillére. Az elmúlt években nagyon sokan felfedezték és megtapasztalták a rendszeres lenmag fogyasztás jótékony hatásait. Egyre többen vannak azok, akik azt is megkockáztatják, hogy a lenmag az egyik leghatékonyabb növényi táplálék a Földön. Nem véletlen, hogy az elmúlt évtizedben nagyon sok kutatást végeztek a lenmaggal, így több tanulmány állítása szerint is a lenmag csökkentheti a rák, a szívbetegségek és a cukorbetegség kialakulásának esélyét. 

Mi is tulajdonképpen a lenmag?

A lenmag termesztéséről már az időszámításunk előtti harmadik évezredből is vannak feljegyzéseinek, az ókori Babilonban már megtalálható volt ez a vöröses-barna színű, enyhén földízű növény. A lenmag méretét tekintve kicsit nagyobb, mint pl. a szezámmag, héja erős és fényes. A lenmag kiváló forrása az omega-3 zsírsavaknak. Emellett tartalmaz még alfa-linolénsavat is, ami elengedhetetlen a szív egészséges működéséhez. A lenmaggal az utóbbi években több mint 1000 különböző vizsgálatot végeztek. 

A legjobb, ha az őrölt lenmagot otthon, kávédaráló segítségével frissen készítjük el.

Az omega-3 zsírsavak nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a szervezet megfelelő mennyiségű prosztaglandint termeljen. A prosztaglandinok olyan telítetlen zsírsavak, melyek fontos szerepet játszanak pl. a gyulladások csökkentésében. A krónikus gyulladások következtében alakulhatnak ki a különböző ízületi gyulladások, a migrénes fejfájás, vagy pl. az asztma.

Az omega-3 zsírsavak másik fontos tulajdonsága, hogy csökkentik a vérrögök képződését, így fontos szerepük van a szívinfarktus és stroke kialakulásának megelőzésében.

A lenmag nagy mennyiségben tartalmaz lignánokat. A lignánok erős antioxidáns vegyületek. A lenmag kb. 800-szor annyi lignánt tartalmaz, mint más, növényi alapú táplálék. 

A lenmag rosttartalma is kiemelkedő, vízoldékony és vízben nem oldódó rostokat egyaránt tartalmaz, s ezek fontos szerepet játszanak többek között a vér koleszterinszintjének csökkentésében. 

I. Károly frank császár annyira hitt a lenmag gyógyító erejében, hogy törvényt alkotott arról, hogy minden alattvalója rendszeresen fogyasszon lenmagot. Ma már a lenmag számos táplálékunkban megtalálható, így pl. a zabpehelyben vagy egyes kekszekben.  

Korábbi kutatások azt mutatták, hogy a lenmag akkor képes kifejteni igazán jótékony hatást, ha frissen őröljük.

Sajnos könnyen elveszíti értékes tápanyagait, ha túlságosan sok feldolgozási folyamaton esik át. Nagyon fontos pl., hogy a lenmagot nem szabad melegíteni. 

Az őrölt lenmagot szervezetünk sokkal jobban képes felhasználni, mint az egész magokat. A legjobb, ha kávédaráló segítségével megőröljük egészen addig, amíg finom porrá nem válik. Fontos, hogy ezt követően száraz és hűvös helyen tároljuk. A legjobb, ha vákuum csomagolásba helyezzük. Az őrölt lenmagot sokféleképpen használhatjuk, pl. joghurtokba, a reggeli zabpehelybe vagy süteményekbe tehetjük.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!