Este előszeretettel kucorodunk le a kanapéra egy nagy zacskó chipssel, vagy egy méretes adagnyi desszerttel. Ezután hamarosan elálmosodunk és ágyba bújunk, majd az éjszaka közepén gyomrunk zavart morgásaira ébredünk. 

1.    Zsíros ételek

Amennyiben ön is az éjszaka falatozó fajta, könnyedén átérzi ezt a problémát. Mikor fordult elő utoljára, hogy chipset vagy sült krumplit evett késő éjszaka, csupán azért, mert unatkozott vagy nem tudott elaludni? Ezek az ételek magas zsírtartalmúak, hosszú idő mire megemészti, gyakran több órát is igénybe vehet. Mire szervezete megnyugodna és végezne a munkával, reggel van és újra dolgoznia kell. 

Amennyiben elkerüli lefekvés előtt az alábbi ételek fogyasztását, nem csak nyugodt alvást biztosít önmagának, de lelke is nyugodtabb lesz.

A lassú emésztés befolyásolja az alvását, és így egészségére is rossz hatással van. Legközelebb tegye le az alvás előtti finomságokat, és inkább ugorjon azonnal ágyba. 

2.    Koffeintartalmú italok

A habos kakaó fűszeres illata nagyon csábító tud lenni, de lefekvés előtt fogyasztva a kávé vagy a kakaó túlzottan stimulálja az idegrendszert, így megzavarja az alvást. 

Fogyassza inkább reggel, vagy a nap folyamán, ne zavarja meg vele nyugalomra vágyó szervezetét. 
 
3.    Fűszeres ételek

Az ízlelőbimbóinkra nagyon erősen hatnak a fűszeres ételek, ám sajnos a kellemesen égető érzés kellemetlen következményekhez vezethet. A fűszeres ételek extra mennyiségű gyomorsav termelését okozhatják, amely gyomorégéssel vagy puffadással zavarhatja meg alvását. Ezen felül a fűszeres ételekben található kemikáliák stimulálhatják érzékeinket, így nehezítve az elalvást. 

4.    Cukros ételek

Ha ön is édesszájú, átérzi azt az érzést, amikor egy tányér édesség láttán azonnal elfelejti az önt körülvevő világos és beleveti magát.

Ezzel semmi probléma nincsen napközben, ám éjszakánként fogja vissza magát, mert az édességeket zsírtartalmuk miatt nagyon nehéz megemészteni, cukortartalmuk pedig rengeteg energiát biztosít önnek, amiről nem elalvás előtt kellene gondoskodnia. 
 
5.    Alkohol

A lefekvés előtti alkoholfogyasztás komoly mellékhatásokkal jár. Bár gyorsítja az elalvást, meg is zavarhatja azt, a fejfájás, izzadás, vagy a rémálmok gyakran alkohol fogyasztásával együtt lépnek fel. 
Amennyiben mégis alkoholt inna, tegye 4-6 órával lefekvés előtt.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!