Az ártalmas szénhidrátok mítoszát folyamatosan töltik a fejünkbe, amióta csak divattá vált a diétázás. Idővel kiderült, hogy a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása azonban jótékony, de miért is? Mitől lesznek hasznosak számunkra? 

Amikor a termék finomított, a csírát és a korpát eltávolítják, amely a jól ismert és nem túl egészséges finomított szénhidrátokhoz vezet. 

Íme öt fantasztikus teljes kiőrlésű étel a barna rizsen és a teljes kiőrlésű kenyéren kívül, amelyet étrendjéhez adhat már MOST

A teljes kiőrlésű ételek minden egyes része fontos tápanyagokkal látja el a szervezetet. A mag három része a korpa, az endospermium és a csíra tele vannak B-vitaminnal, fehérjével és antioxidánssal.

Teff

Ez a legkisebb gabonaféle a világon, de tele van mindennel, amire csak szüksége lehet. Található benne fehérje, nagy mennyiségű kalcium és rost. Enyhén diós jellegű ízével a Teff jól megfér a péksüteményekkel és ráadásul glutén mentes is!!!

Farro

Ezt már az ókori rómaiak is fogyasztották. Könnyen emészthető és telis tele van fehérjével és vassal. Próbálja ki levesekkel és pörköltökkel, emellett önmagában is fogyasztható rizs helyett.

Hajdina

Ez a gabonaféle tele van cinkkel, fehérjével és rézzel. Őrölve lisztként hasznosítható, főzve pedig rizs helyett fogyasztható.

Bulgar

Ez az alacsony zsírtartalmú növény rostokban gazdag, kenyerekhez adható.  Barna cukorral és gyümölcsökkel keverve édességként is kiváló. Elkészítése könnyű.

Árpa

Sokféle vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaz. Hagyományosan marhaleveshez adják, de például reggelihez is jó lehet smoothie alapanyagként. Az ókori Rómában a gladiátorok alapélelmiszere volt. Jól tudták, ha erős és ellenálló harcosokat akarnak, akkor jól is kell őket táplálni, és ebben az árpa szerepe meghatározó volt.
A teljes kiőrlésű ételek könnyen és ízletesen látják el tápanyagokkal az étkezéseket. Segíthetnek a fogyásban és az étrend kiegyensúlyozásában, megtörik a búza és kisebb mértékben a rozs egyeduralmát.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!