Kutatók szerint felére csökkenti a bélrák kialakulásának kockázatát.

             a kutatók szerint az étrend követése felére csökkentheti a bélrák kockázatát

Mindig is divatos volt fogyókúrázni, de a Paleo diéta követésével egyéb élettani hatásokat is élvezhet.

             kizárja a feldolgozott ételeket, mint a rendelt ételek és az előre csomagolt vacsorák

             több híresség, mint például Andrew Flintoff és Megan Fox is ezt a diétát követi

             a kutatás során 2301, 30 és 74 év közötti férfi és nő étkezési szokásait vizsgálták meg

Az étrend követői kizárják a feldolgozott ételek fogyasztását, ebbe az előre csomagolt vagy rendelt ételek csakúgy beletartoznak, mint a kenyérfélék és a tészták fogyasztása. Ehelyett olyan ételeket fogyasztanak, amelyeket vadászó és gyűjtögető életmódot folytató őseink ettek, mint a zöldségek, gyümölcsök, magvak, és a sovány húsfélék.

A brit krikettjátékos Andrew Flinoff és a filmsztárok Megan Fox és Matthew McConaughey is erre a diétára esküsznek.

A legfrissebb kutatások pedig azt is bemutatták, hogy pozitívan befolyásolhatja a bélrákot, amely évente 16000 britet öl meg. Az amerikai Emory egyetem kutatói 2301 30 és 74 év közötti férfi és nő étkezési szokásait vizsgálta.

A részvevőket aszerint rangsorolták, mennyire Paleolitikus étrendjük. Azt is megvizsgálták, mennyire étkeznek mediterrán módon, amely kis mennyiségű tej, joghurt, búzafélék, és alkohol fogyasztását is engedélyezi. Az így kapott eredményeket összehasonlították egészségügyi állapotukkal.

Összesen 564-üknél találtak vastag- és végbéli adenómát, egy jóindulatú daganatot, amely a betegség előjele. A leginkább Paleolit étrendet folytató nőknél azonban a tumor kialakulásának kockázata 29 százalékkal csökkent, mediterrán diétát folytatók körében pedig 26 százalékkal volt kisebb a veszély. Férfiak körében még nagyobb változást jelentett az étrend, a Paleo életmód 51 százalékkal, a mediterrán diéta 42 százalékkal csökkentette a veszélyt.

A kutatást az amerikai Járványtani magazinban publikálták. A kutatók a hetvenes évek óta állítják, hogy szervezetünknek sokkal inkább megfelel a prehisztorikus étrend. Követése azonban csak 2010-ben vált járványszerűvé, amikor Loren Cordain, amerikai tápanyagszakértő publikálta A Paleo Diéta című könyvét. Az étrend kritikusai azt állítják, a mostani fejlődésünkhöz már nincsen köze ennek az étrendnek, és nagy eséllyel túl kevés tápanyagot juttat a szervezetbe.

Dr. Sarah Schenker, tápanyagszakértő a következőt mondta a kutatásról:

„A kutatás bemutatja a Paleo és a mediterrán étrend mögött rejlő rengeteg pozitívumot, azonban a huszonegyedik században élünk, lehetetlen tehát úgy táplálkoznun,k mint az ősembereknek. Ezért egy diéta szigorú követése helyett inkább annak pozitív oldalait építsük be étrendünkbe. Ha 80 százalékban friss, feldolgozatlan ételeket vásárol és abból főz, máris megteszi amennyit csak tud.”

Sarah Williams, a Brit Rákkutató Intézet tagja a következőt nyilatkozta:

„Úgy tudjuk, a kiegyensúlyozott étrend, amely sok rostot, gyümölcsöt és zöldséget, viszont kevés vörös és feldolgozott húsfélét tartalmaz, nagymértékben csökkenti a bélrák kialakulásának veszélyét.”

A Paleo és az Atkins diéta közti hasonlóságok és különbségek:

             a szénhidrátfélék kizárása

             a modern, mindennapi élelmiszerek (kenyérfélék, burgonya, tészta, rizs) kizárása, ehelyett húsból, halfélékből, és tojásból származó fehérje fogyasztása

             a Paleo diéa során sok zöldség- és gyümölcsfélét fogyaszthat, az Atkins diéta csak bizonyos fajtáikat engedélyezi

             az Atkins diéta megengedi a feldolgozott húsfélék, mint a bacon, és a tejtermékek, mint a sajtok és a tejszín fogyasztását, amelyeket a Paleo étrendben sosem talál meg. Az Atkins diéta a közelmúltban változásokon esett át, több zöldség- és gyümölcsfélét és kevesebb húst engedélyez hosszú távú egészségügyi okokra hivatkozva.    

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!