A középkor zseniális kalandora, orvos tudora, kiben a korai reneszánsz embert is tisztelhetjük, az alábbi szabályt alkotta az étkezésekkel kapcsolatban: „20 éves korodig annyit egyél, amennyit bírsz, 50 évig amennyit enned kell, 50 felett olyan keveset, amennyit csak bírsz”.

Mert bizony idősebb korban nem szabad úgy táplálkozni, mint a fiatalabb éveinkben. Inkább kell az ételek minőségére fektetnünk a hangsúlyt, mint a mennyiségre. 

Idősebb korban a bő folyadék fogyasztásra figyelni kell. Születésünk pillanatában veséinkben 1,5 milló nefron (vizelet kiválasztó szervecske) van, de ezeknek a száma az életünk folyamán fokozatosan lecsökken.70 éves korunkra a nefronok száma már csak 30%-a a szültéskor még meglévő mennyiségnek.

Ezért kerülnünk kell a fehérjékben bővelkedő ételeket, mivel ezek a nefronokat jelentős mértékben megterhelik és elősegítik gyorsabb pusztulásukat.

A kevesebb nefronnak is ki kell tudni választani a szervezetünk anyagcseréje során felhalmozott vízoldékony bomlástermékeket, de ez csak akkor lehetséges, ha megfelelő mennyiségű folyadékot viszünk be testünkbe.

Sajnos az idősebb emberek sokszor nem szomjasak, pedig amikor már szomjasak vagyunk, akkor az azt jelenti, hogy a testünkben lévő szabad víz mennyisége 3%-kal lecsökkent.

Tehát ne várjanak a szomjúság ingerére, hanem nap közben is kortyolgassanak csipketeát, limonádét, vagy akár csak tiszta vizet.

Nem jó az alkohol vagy a koffein tartalmú folyadék idősebb életkorban, mert ezek vízelvonó hatásúak, azaz fogyasztásukkor több folyadékot ürítünk, mint amennyit megiszunk, ez pedig nagyon nem kívánatos. 

Nagyon jó ételek a zöldségek, párolva, sütve, grillezve, az olíva olaj, napi egy-két tojás, kb. 10dkg fehér hús, a gyümölcsök szinte mindegyike, néhány falat jó, érett keménysajt. A tejtermékek, főleg a nem fermentált formák, idősebb korban szinte mindig hasmenést okoznak, mert a tejcukrot bontó enzim aktivitása a bélben 70 éves kor felett már 80%-kal lecsökken (laktáz), ezért a le nem bontott tejcukor a bélbaktériumok eledele lesz, következésképpen puffadás, hasmenés gyötörheti a beteget. Úgy hogy ne gondoljuk egy percig sem, hogy az idős embert úgy kell táplálni, mint a csecsemőt. Éppen ellenkezőleg! A laktóz enzimet ma már mesterségesen is bevihetjük a szervezetünkbe (tabletta formájában), de én mégsem javaslom ezt a megoldást.

A vitaminok hiánya idősebb korban már általánosnak mondható, különösen a C, a D3 és a K2 vitamin vonatkozásában. Ezért napi 1000 mg C vitamin, napi 1000 IU D3/K2 vitamin pótlása feltétlenül ajánlott.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!