A pulyka húst az egyik legegészségesebb húsnak tartjuk, joggal. Joggal? Az bizony attól függ.

Nevezetesen, hogy milyen pulykáról van szó. Amikor egy pulyka bébi röpke 3 hónap alatt a súlyát megharmincszorozza, vajon gondolunk-e arra, hogy ez miként lehetséges? Természetes módon nyílván semmiképpen sem.

A nagyüzemekben termelt pulyka pedig bizony ilyen pulyka. Ha lehet választani, akkor már inkább a csirke. A csirke az említett időszakban maximum ötszörösére nő, ami még talán belefér.

Szóval a hentesnél jobb választásnak tűnik a csirke hús, mint a pulyka hús.

"Van egy álmom." A falvak utcáin tehenet vezetnek és a ház elé érve annyit fejnek ki belőle, amennyi tejet éppen vásárolni akarnak a háziak. Ennél rövidebb és sterilebb út nem létezik a termelő és a fogyasztó közt.

A pulykák nem nőnek tíz hét alatt a harmincszorosukra. 

A sertések ólakban élnek párosával, négyesével, és nem ezerszeresével. Az sem baj, ha nyáron kondában kihajtják őket az erdőbe makkoltatni. 

Sok szép kertet látni, ezerféle girbe-gurba szabálytalan zöldségekkel. Gyümölcsfákat minden félét nem ezrével csak a kertekben udvarokban.

Gyalogtőkéket a kordonok helyett. Max öthektáros szőlőket, a hozzájuk tartozó pincékkel, sok-sok fajtával (nem csak a világfajtákkal).

Öko művelésű földeket, legelő nyájakat, vastaghéjú, erős tojásokat. Kis piacokat, sok-sok gyümölccsel, zöldséggel, és elégedett vásárlókkal. Fajtamézeket kis üvegekben és nem literes befőttes üvegben, vagy műanyag mackóban. Nem csoki, eper, málna, vanília, hanem csupán csak bor ízű bort kóstolni. Nem műanyag ízű sajtot enni. Nem lenne jó? Akkor mire várunk?

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!