A zeller felhasználása

1. A kockázati faktor:

A zeller, mint néhány más zöldség, méreganyagokat tartalmaz, például pszoralént és goitrogént. A pszoralén természetes módon más növényekben is megtalálható. Ez az anyag növeli a bőr érzékenységét a nap UV sugaraival szemben, így bőrkiütés és bőrgyulladás, néha pedig fájdalmas bőrpigmentáció is kialakulhat miatta. A goitrogén miatt golyva alakulhat ki a torokban, ami evési nehézségekhez vezet. A legaggasztóbb azonban az, hogy néhány kutató szerint a pszoralén potenciálisan rákkeltő hatású.
Valójában a zeller azok közé a zöldségek közé tartozik, amelyek nagyobb mennyiségű rovarirtó szert tartalmaznak, és hajlamos bennük egy mikotoxin nevezetű penész kialakulni. A zellerre a fekete penész vagy aflatoxin is hatással lehet. Ez rákkeltő hatású, és a fogyasztása olyan mellékhatások kialakulásához vezethet, mint a görcsök, alhasi fájdalom, ödéma és májkárosodás.

2. Az ellenérvek:

Az Illinois-i Egyetem kutatói szerint a zellerben található fitovegyület, az apigenin segít felvenni a rákkal való harcot; különösen hatékony a hasnyálmirigy-rák megelőzésében.

A kutatók szerint, ha a rákos sejteket apigeninnel oltják be, az ezt követő kemoterápia biztató eredményeket mutat. Egy korábbi, az apeginről írott tanulmány szerint a vegyület lelassítja a mellrák tumorok növekedését a rágcsálóknál. Kínái kutatók pedig azt állítják, a zeller fogyasztásával három hét alatt 60 százalékkal csökkenthető a tüdőrák mértéke.

Mit tegyen:

Elég egyértelmű, hogy az orvosi szakértők nagyon megosztottak azzal kapcsolatban, vajon a zeller a rák gátlásában vagy kialakulásában segít-e. Azzal viszont nem lehet vitatkozni, hogy a zeller tele van fontos tápanyagokkal, és jó hatással van az egészségre.

Ezért inkább mindig fogyasszon bio-származású és friss zellert, és kerülje el a rovarirtó szerekkel kezelt zöldségeket. Ne vásároljon olyan zellert, amelyen barna foltok találhatóak, így elkerülheti a pszoralén fogyasztását és annak káros hatásait. A fogyasztás előtt jól mossa át a zellerszárat, így megszabadulhat a maradék rovarirtó szerektől is.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!