Kérődző állatról lévén szó, a beleikben az emésztés során rengeteg metángáz képződik. Olyan sok, hogy a kutatók egy része bolygónk felmelegedésének az egyik legfőbb okát éppen ebben a tényben jelöli meg.

A szarvasmarhák húsa egyáltalán nem egészséges. Nagyon finoman lehet elkészíteni, de kalória tartalma igen magas. Sok fűszert és sót igényel az elkészítése során. Hosszú szénláncú telített zsiradékai hajlamosítanak a szív- és érrendszeri megbetegedésekre. A sütéskor rajta keletkező ízletes pörzsanyagok kifejezetten rákkeltőek. Nagyon sok mártásnak is ezek a pörzsanyagok képezik az alapját. Egy kg marhahús előállítása olyan sok mezőgazdasági termőterületet igényel, hogy a kutatók szerint bolygónk nagyobb részén megjelenő éhínségnek éppen a marhahús az egyik fő oka. Mivel még soha nem élt a Földön ilyen sok ember, mint napjainkban, meg kell tanulnunk az új helyzethez alkalmazkodni. Az alkalmazkodás egyik lépcsője sokaknak fájni fog. Le kell mondanunk a marhahús fogyasztásáról.

A szarvasmarha tartás a mezőgazdaság nehézipara. Nagyon sok ráfordítást igényel. A szarvasmarhák húsa rendkívül rossz hatásfokkal állítható elő, nagyon drágán.

Nem elképzelhetetlen! Közvetlen ősünk, a cro-magnoni (már homo sapiens) ember kannibál volt. A civilizáció nem az írásbeliséggel, hanem a kannibalizmus felszámolásával kezdődött. Megérte, mert fajunk túlélte a kritikus időket és ma hét és fél milliárdnyian élünk a világon. A szarvasmarhák húsáról könnyebb lesz leszokni, mint hajdanában az emberhúsról. Ha nem tesszük, velük együtt faljuk fel fajunk, gyermekeink, unokáink jövőjét is. Nem lesz majd kinek megtanítani: "Old MacDonald had a farm, E-I-E-I-O…"

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!