Egy, az idei bostoni Experimental Biology konferencián bemutatott kutatás szerint a szőlőben található polifenolok meggátolják a szervek károsodást, mely gyakran áll a metabolikus szindróma hátterében. 

A kutatásban (melynek vezetője E. Mitchell Seymour, PhD, a University of Michigan Health System kutatója volt) zsírban gazdag, tipikus amerikai étrendű résztvevők egyik csoportja rendszeresen fogyasztott különféle színű (piros és fehér) szőlőt, melynek hatására három hónapon belül az egész testen belül csökkent a krónikus gyulladások mértéke, de legfőképpen a májban és a hasi zsírszövetekben. Ráadásul a máj és a vese körüli, illetve a hasüregi zsírréteg is csökkent a szőlőt nem fogyasztó kontrolcsoportéhoz képest.

A szőlő kiváló természetes gyulladáscsökkentő.

A szőlő segít a gyulladás és az oxidatív stressz elleni küzdelemben

Mind a gyulladás, mind pedig az oxidatív stressz meghatározó szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek, a szervkárosodások és a 2-es típusú diabétesz kialakulásában. A szőlőfogyasztás ezen tényezők mindegyikére hatással van, ami nagyon ígéretes eredménynek mutatkozik.

A University of Michigan kutatói már korábban is arra jutottak, hogy a rendszeres szőlőfogyasztás drámaian csökkentheti a szív- és érrendszeri megbetegedések rizikóját azáltal, hogy csökkenti a vérnyomást, elősegíti a szívizom működését és regenerációját. 

A szőlőben található természetes antioxidánsok gátolják a szabadgyökök káros tevékenységét. A Robert Krikorian, PhD (University of Cincinatti College of Medicine, pszichiátriai osztály) által vezetett úttörő kutatás is azzal az eredménnyel zárult, miszerint a natúr szőlőlé fogyasztása fontos szerepet játszik az időskori memóriavesztés megelőzésében.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!