A gluténmentes étrenddel egy olyan problémát találhatnak azonban, hogy a feldolgozott gluténmentes ételek általában magasabb zsír-, cukor-, és kalóriatartalmúak, mint a természetesen glutént nem tartalmazó ételek, így a feldolgozott gluténmentes ételek fogyasztása hízáshoz vezethet. 

„A gluténmentes kifejezés az egészségessel lett egyenlő.” - mondta Dr- Cimperman a Medical News Today munkatársának - „Sokan úgy gondolják, hogy egy étel gluténmentes volta megfosztja őt minden negatív tulajdonságától és hatásától. Az igazság az, hogy a gluténmentes gyorsételek vagy desszertek épp ugyanolyan egészségesek, mint a glutént tartalmazó társaik.”

„Rengetegen élnek a Földön, akik természetes módon gluténmentes, vagy alacsony gluténtartalmú étrendet követnek.” - nyilatkozta - „A legjobb példa Ázsia majdnem összes területe, ahol a legfőbb étel a rizs és nem a búza. Teljesen lehetséges egészséges, gluténmentes étrendet követni, csupán az alapvető tanácsokat kell figyelembe venni és betartani.”

Abban a hitbe ringatnak minket, hogy a gluténmentes egészséges?

Ha ez valóban így van, miért töltik meg mindig a gluténre nem intoleránsak bevásárlókosaraikat gluténmentes termékekkel? A fogyasztói szokásokat vizsgáló Nielsen statisztikai cég szerint a 2013-14-es években az Egyesült Államokban 16,4%-kal emelkedett a gluténmentes termékek eladása, ameéy 23.3 milliárdnyi dollár bevételt jelentett. 

Dr. Cimperman nyilatkozatával egy időben Gaynor Busell a következőket mondta: „A híres, ám kevéssé informált hírességek és a média csapta be a legtöbb embert.”

Ha a Paltrowhoz és McCarthy-hoz hasonló hírességek nyíltan beszélnek arról, hogyan változtatta meg életüket a gluténmentes étrend, valamint gyakran promótálnak otthon is könnyen elkészíthető, ízletes, gluténmentes recepteket tartalmazó könyveket, nehéz nem odafigyelni. 

Azt is nehéz figyelmen kívül hagyni, hogy egyre több gluténmentes termék kapható az élelmiszerboltokban. Ez vajon azért van, mert az üzletek és a cégek engednek a fogyasztók akaratának? Vagy egyszerűen csak szerencsét próbálnak a gluténmentes őrület piacán, több bevételt remélve? Bussel szerint egy kicsit mindkettőben van igazság.

„Az biztos, hogy az élelmiszerboltok megpróbálják kielégíteni a vásárlók igényeit.” - nyilatkozta - „Ördögi körről van szó, hiszen a gluténmentes termékek promótálásával és jó hírének keltésével próbálnak minél több terméket eladni. A másik oldalon viszont egy cöliákiás betegnek így több lehetősége van válogatni a számára előírás szerint fogyasztandó ételek közül.” 

Néhány táplálkozási szakértő úgy hiszi, a gluténmentes étrendre helyezett hangsúly és az egyre széleskörűbben kapható sokféle gluténmentes termék felhívhatja a társadalom figyelmét a cöliákiás gluténérzékenységre. 

„A fokozott figyelem, amely a gluténmentes étkezésre irányul, remélhetőleg növeli a cöliákiás betegségre fordított figyelmet is. Emellett talán megismerik a betegség tüneteit, a diagnózis folyamatát, és a nem diagnosztizált betegséghez kapcsolódó egészségügyi komplikációkat is.” - nyilatkozta a Medical News Today-nek a Coeliac UK munkatársa. 

Ám az is lehetséges, hogy a gluténmentes étrendet nem fogják többnek tekinteni, mint egynek a gyorsan múló divat-diéták közül, amely elvonja a figyelmet a cöliákiás glükózérzékenység súlyosságáról. 

„Előfordulhat, hogy azok, akik nem ismerik meg a cöliákiás betegséget, nem is fogják teljes súlyosságában kezelni azt.” - mondta Dr. Cimperman - „Azt remélem, hogy a cöliákiás betegek és az erről a betegségről ismeretekkel rendelkezők meg fogják ragadni ezt az alkalmat és tanítani kezdik ismereteiket.”

Beszéljen orvosával vagy dietetikusával mielőtt úgy dönt, gluténmentes étrendet kezd követni

Az ebben a cikkben található bizonyítékok alapján egyértelmű, hogy a gluténmentes étrend követésének esetleges pozitív és negatív hatásait cöliákiás betegségben nem szenvedőkre még tovább kell kutatni. 

Egyelőre úgy tűnik, a gluténmentes étrend divatja folytatódni fog. Ám mielőtt kizárja ezt a fehérjét étrendjéből, akár gyomor-bélrendszeri okokból, akár étkezési szokásai megváltoztatásának céljából, előbb olvassa el Dr. Cimperman tanácsait: 

„Bármilyen gyomor-bélrendszeri panasza van, legyen az erős hasi fájdalom, puffadás, vagy hasmenés, kérje ki orvosa véleményét. Orvosának meg kell vizsgálnia egészségi állapotát és egyéb betegségeket kizárni, amelyek a tüneteket okozhatják. Ha önmagát próbálja meggyógyítani, azzal késleltetheti a megfelelő gyógykezelést.

Emellett az is fontos, hogy folytassa a glutén fogyasztását akkor is, ha cöliákiás vizsgálatot végeznek önön, hiszen ha gluténmentes étrendet kezd követni, az hamis negatív eredményt okozhat a teszten. Amennyiben gluténmentes étrendet szeretne követni miután vizsgálatokkal kizárták a cöliákiás gluténérzékenységet és egyéb betegségeket is, konzultáljon egy dietetikussal, aki olyan étrendet állít össze önnek, amely tartalmazza az összes szükséges tápanyagot.”

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!