Íme, a tíz ok, amiért ez lehetséges: 

Vérnyomás

Kutatásokkal kimutatható, hogy a vegetáriánusoknak alacsonyabb a vérnyomása, amennyiben magas vérnyomással küzd, próbálja meg elhagyni a húsételeket.

A vegetáriánusok és a húst is fogyasztók várható élettartamát vizsgáló kutatások bizonyítják, hogy a húst nem fogyasztók 12%-kal kisebb eséllyel szorulnak gyógyszeres kezelésre, mint húst fogyasztó társaik, és tovább is élnek.

Keringési megbetegedések

Egy 2013-as kutatás szerint a vegetáriánusok 32%-kal kisebb eséllyel szenvednek keringési megbetegedésektől, mint például a stroke vagy a szívroham.

Cukorbetegség  

A vegetáriánusok körében kisebb eséllyel alakul ki cukorbetegség. Habár a nem vegetáriánus étrendről vegetáriánus étrendre váltás nem gyógyítja meg a betegséget, de mindenképp csökkenti a vércukorszintet, így segíti a komolyabb problémák elkerülését. 

Karcsúság

Kutatásokkal bizonyítható, hogy a vegetáriánusok körében kisebb az egyik legsúlyosabb népbetegségnek, a kóros elhízásnak az esélye. Általánosságban is karcsúbbak a vegetáriánusok, mint a húsevők, alacsonyabb a testtömeg-indexük, és a koleszterinszintjük is. Vegetáriánus étrendre váltással könnyen lefogyhatja a makacs zsírpárnákat, és életét is meghosszabbíthatja. 

Rákos megbetegedések

A kaliforniai Loma Linda egyetemen végzett kutatás a vegetáriánus étrend és a rákos megbetegedések kapcsolatát vizsgálta. Eredményük azt mutatja, hogy a vegetáriánusok körében kisebb a rákos megbetegedések kialakulásának esélye, miközben nagyobb eséllyel küzdik le a már kialakult betegséget, és gátolják meg annak visszatérését. 

Életveszély

Alacsonyabb koleszterinszintjük és telített zsírsavszintjük miatt a vegetáriánusok körében kisebb az életveszélyes helyzetek kialakulásának esélye, sőt, a vegetarianizmus sok esetben védelmet is nyújt ellenük. 

Depresszió

Egy 2012-es, az ételek és a hangulat kapcsolatát vizsgáló kutatás kimutatta, hogy a vegetáriánusok kevésbé hajlamosak hangulatingadozásra és depresszióra. Hal- vagy húsfogyasztás elhagyásával könnyebben leküzdheti a hangulatingadozásokat. Minél jobb a hangulata, annál hosszabb életre számíthat.  

Stressz

A vegetáriánus étrend alacsony szinten tartja a stresszt, így segíti a boldog életet. A halban és húsban gazdag étrend arachidonic savval telíti a szervezetet, amely ötször több, mint amit őseink fogyasztottak. Az arachidonic sav befolyásolja az agy működését, és növeli a stressz szintjét. Minél stresszesebb az élete, annál nagyobb eséllyel alakulnak ki az életét veszélyeztető betegségek, és annál rövidebb életre számíthat. 

Immunitás 

Mindannyian állandó energiára vágyunk, ám sajnos előfordul, hogy ez nem így van. Napjainkban több kutatás is a fogyasztott ételek és a szervezet energiaszintje közötti összefüggést kutatja. Arra jutottak, hogy a húsfogyasztás lecsökkentheti a szervezet energiaszintjét, és az immunrendszer ellenálló képességét is csökkentheti. A vegetáriánusok immunitása és állóképessége ezzel szemben igen magas. 

Életszemlélet

Életszemléletünk és a fogyasztott ételek között is erős az összefüggés. A vegetáriánusok körében pozitívabb életszemlélet figyelhető meg, amely átlagosan 7.5 évvel hosszabbítja meg az életet. 

Csakúgy, mint minden étrendnek, a vegetarianizmusnak is megvannak a veszélyei, ám a negatív hatásait háttérbe szorítják a pozitív hatások. A zöldségeket, növényi fehérjéket, és gyümölcsöket fogyasztóknak alacsonyabb a koleszterin- és a telített zsírsav szintjük. Ezen felül a vegetáriánus étrend élelmi rosttal, kalciummal, káliummal, magnéziummal, B-vitaminokkal, C-vitaminnal, E-vitaminnal, karotinoidokkal, és flavonoidokkal látja el szervezetét. Ez önmagában igazán vonzóvá varázsolja a vegetáriánus étrendet, az pedig még többet segít, hogy a kombinációk végtelenek, így étrendje sosem lesz unalmas.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!