A sajtok újkori történelmét 1860-tól számítjuk, amikor Louis Pasteur felfedezte azokat a mikroorganizmusokat, amik a tej erjedésének a folyamatát okozzák. Az ő vizsgálatai nyomán vezették be a róla elnevezett pasztörizálást, a sterilizálást, a fölözés, a centrifugálás technológiáját.

A sajtvilág, mely addig szinte áttekinthetetlen volt (még a múltszázadban is de Gaulle megjegyezte, hogy lehetetlen egy olyan országot kormányozni, amiben több mint négyszáz féle sajt van - egyébként több volt), igényelte az alapvető szabályok lefektetését.

1928-ban eldöntötték, hogy a Roquefort sajt csak is juhtejből készülhet. Ha tehéntejből készítik, bár a gyártás technológiája megegyezik, már nem hívható Roquefortnak, hanem Bleu des Causses-nek nevezik (magyarul talán kék sajtok).

1960-tól felállították a sajtok AOC rendszerét (ugyan úgy, mint a boroknál), melyben pontos szabályokat határoztak meg a minőségi követelmények betartása érdekében. 

A francia forradalom emblematikus sajtja a brie volt, noha már Nagy Károly uralkodása idejében is népszerű és elterjedt sajtféleség volt.

Tejoltó enzim hozzáadásával készül 37 C fokon és az így nyert töretet csak nagyon óvatosan szabad kezelni nehogy teljesen szétessen. A töretet a pelle de brie kanál segítségével merik ki és öntik formákba, majd 4-8 hétig érlelik. Nyers tehéntejből készül,  fehérpenész borítja, mely a camembert-hez teszi hasonlatossá, de egy sajt kb. 25 cm átmérőjű, 4 cm vastag és kb. 1,5kg. 

Az iparilag készített brie sajtokat pasztörizált tejből állítják elő. A rajta lévő nemes penésszel együtt fogyasztandó! A Brie síkság Párizstól 50km-re található, közel Champagne megyéhez, ahol az 1600-as években Dom Perignon  hautvilliers-i szerzetes és borász megalkotta az első pezsgőt. A brie sajt és a pezsgő tökéletes párost képeznek. 

A Brie sajt világhírét mégis az 1815-ös Bécsi Kongresszus hozta meg. A hosszú tárgyalások szüneteiben a diplomaták sajtkóstoló "versenyt" is rendeztek, melynek a győztese a Talleyrand herceg által fémjelzett brie de villeroy lett. Azóta nevezik ezt a sajtot a "királyok sajtjának" is.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!