Mostanra már tudjuk, hogy egy kis egészséges zsír jó a szervezetnek. De a nagy mennyiség még jobb – így van ez az avokádó esetében is. Ennek a krémes, zöld gyümölcsnek a napi fogyasztása jelentősen csökkentheti a koleszterin szintet a Journal of the American Heart Associationben megjelent legújabb publikáció szerint.

A szakértők 45 egészséges, de túlsúlyos felnőttet kértek fel az amerikai étrend követésére 2 hétig. Azután egyikük alacsony zsírtartalmú (24%-os zsír), másik kettő pedig mérsékelt zsírtartalmú (34%) diétára fogták őket 5 hétre. Az egyik a mérsékelt zsírtartalmú étrendek közül egészséges zsírokat tartalmazott, mint napraforgó és kanola olajat, míg a másik a zsír nagy részét abból nyerte, hogy 1 avokádót meg kellett ennie naponta.
Minden új étrend tartalmazta az LDL koleszterint (ő a rossz koleszterin), valószínűleg mert mind a három étrend kevesebb telített zsírt tartalmazott, mint az átlag amerikai étrend. De az avokádó evők jártak a legjobban: az ő LDL koleszterinjük 13 ponttal csökkent, míg a többiek

Egy közepes avokádó kb. 320 kalóriát tartalmaz és 30 gr zsírt. Más kevésbé tápláló ételeket is helyettesíthetünk egy fél avokádóval. Például az összetört avokádót tehetünk a szendvicsünkbe majonéz helyett, felkockázott avokádót használhatunk tejföl vagy sajt helyett, vagy egy fél avokádó egy kis lime juice-zal lehet egy délutáni uzsonna is.

Miért? A monotelített zsírsavak forrásai (mint az avokádó) tartalmazzák a zsírsavakat, amik segítik a koleszterin szint csökkenését és egészségesebbé tesznek. De a kutatók szerint a guacamole szósznak további koleszterincsökkentő hatása van, mert rostokat és növényi szterolokat tartalmaz, és egy olyan fajta cukrot, ami növelheti a jóllakottságot.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!