Valóban egészséges a joghurt? 

A Mayo klinikai magazin májusi száma így sorolja fel a joghurtfogyasztás pozitívumait: 

    egy pohár (2.5 deciliter) natúr, alacsony zsírtartalmú joghurt elfogyasztása 400 mg kalciumot biztosít szervezetünknek, amely magasabb, mint az ugyanennyi tejben található nagyjából 300 mg
    ugyanannyi káliumot tartalmaz, mint egy banán, és ugyanannyi fehérjét, mint egy tojás vagy mint 3 dkg hús 
    a joghurtban található élőflóra segíti az emésztést és megvédi szervezetét a káros baktériumoktól.

A joghurtot fogyaszthatja snack-ként, ebédje mellé, vagy akár menet közben is. Akár kanállal, szívószállal, vagy a dobozból kinyomva eszi, fogyassza élvezettel.

 A joghurt egészséges volta nagyrészt a benne található egészséges baktériumoknak köszönhető. Készítéséhez a meleg tejet kétféle baktériummal oltják be, Lactobacillus bulgaricus-al és Streptococcus thermophilus-al. Sok baktérium beteggé teheti fogyasztóját, a joghurtban található baktériumok azonban jótékony hatásúak. Segítik a laktóz (tejcukor) lebontását, így egyszerűbb megemészteni mint a tejet, főképp ha laktóz intoleranciában szenved. 

Néhány joghurtot előállító vállalat a beoltás után tovább melegíti a masszát, így növelik ugyan eltarthatóságát és csökkentik erős ízét, de a folyamat során elpusztítják az egészséges baktériumokat is. Vásárláskor figyeljen oda, hogy “aktív, élő joghurtkultúrát tartalmazó” terméket válasszon. Ezen felül ügyeljen arra, hogy a termék minél kevesebb zsírt és kalóriát tartalmazzon, és minél kevesebb hozzáadott adalékanyag legyen benne. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!