A szukralóz egy mesterséges édesítőszer, mely manapság igen sok csökkentett kalóriatartalmú ételben és italban megtalálható. Népszerűsége annak köszönhető, hogy 600-szor édesebb, mint a cukor, 3-szor édesebb, mint az aszpartám és 2-szer édesebb, mint a szacharin. Sokan azért fogyasztanak mesterséges édesítő szereket, mert szeretnék csökkenteni cukorbevitelüket, annak érdekében, hogy fogyjanak és elkerüljék a cukorbetegség kialakulását. Elképzelhető azonban, hogy a mesterséges édesítőkkel többet ártanak maguknak, mint korábban gondoltuk?

Nagyon sok diabetikus élelmiszerben is megtalálhatóak különböző mesterséges édesítőszerek, mivel kalóriatartalmuk és glikémiás indexük alacsonyabb, mint a cukornak.

Az utóbbi évek vizsgálatai mégis azt mutatták, hogy a nulla kalóriatartalmú szukralóz növeli az inzulin rezisztenciát, így közvetlen módon járul hozzá a cukorbetegség kialakulásához.

Ráadásul egy 2013-as olasz kutatók által végzett állatkísérlet rámutatott arra, hogy a szukralóz tartós fogyasztása növeli a leukémia kialakulásának esélyét.

Az aszpartámról már korábban napvilágra kerültek olyan információk, melyek szerint egerekben jelentősen növeli a máj és tüdőrák kialakulását.

Érdekes, hogy annak ellenére, hogy mára már több tanulmány is (állatokon végzett kísérletek) megerősítette a szukralóz káros hatásait, jelenleg még mindig biztonságos mesterséges édesítőként szerepel a köztudatban.

A kérdést természetesen addig nehéz eldönteni, amíg nem jelennek meg a témában olyan humán vizsgálatok, melyek egyértelmű választ adhatnak arra a kérdésre, hogy vajon az embernél is okozhatnak-e ezek az édesítőszerek olyan negatív hatásokat, mint amiket az állatkísérletekben megfigyelhettünk.

Mindenesetre, addig is a legjobb, amit tehetünk, ha elkerüljük ezeket a mesterséges anyagokat és pl. szomjunk oltására nem édesítőkkel teli üdítőitalokat, hanem tiszta vizet használunk.  

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!