A C-reaktív proteint (CRP) mája állítja elő, majd juttatja a vérkeringésbe. A szervezet CRP szintje gyulladásos elváltozás esetében megemelkedik.

A CRP vérteszttel a vérben található CRP mennyiségéből egyszerűen fel tudják mérni szervezete gyulladásos állapotát.

Az így kapott információ elengedhetetlenül fontos lehet lappangó betegségek felfedezésében, amelyeket az általános orvosi vizsgálatok és vérvétel során gyakran nem fedeznek fel. Több kutatás is alátámasztja, hogy az abnormális CRP szint valamilyen betegség kialakulását jelezheti. 

1. Szívbetegségek, szívroham, és stroke. 

Az abnormális CRP szint önmagában nem feltétlenül jelenti azt, hogy Ön valamilyen szívproblémában szenved, azonban amennyiben megnövekedett kis sűrűségű lipoprotein (LDL, vagy egészségtelen koleszterin), vérnyomás problémák, magas vércukorszint, vagy magas triglicerid szint mérhető vérében, azonnal forduljon orvoshoz és vizsgáltassa ki a problémát. 

Az The Journal of the American Osteopathic Association 2005-ben megjelent tanulmánya kiemeli, hogy az abnormális CRP szint megnöveli az olyan szívproblémák kialakulási esélyeit, mint valamilyen szívelégtelenség, szívroham, vagy stroke. 

A cukorbetegséggel foglalkozó Diabetes Care szaklapban 2002-ben megjelent tanulmányban kimutatták, hogy a megnövekedett testtömegindex (BMI), a húgysavszint növekedése, valamint a vér megnövekedett glükózszintje mind a megnövekedett CRP szinttel és a szervezet gyulladásos állapotával hozhatóak összefüggésbe.

A fent említett összes elváltozás nagyon nagymértékben megnöveli a szívelégtelenség, a szívroham, és a stroke bekövetkezési esélyeit. 

A szívproblémák közvetlenül összefüggésbe hozhatóak a megnövekedett transz-zsírsav bevitellel, amelyet egyebek mellett nagy mennyiségben találhat feldolgozott a pékárukban, a zsíros desszertekben, és a margarinban is.  

A táplálkozási szokásokkal foglalkozó Journal of Nutrition szaklapban 2005-ben megjelent tanulmányban kiemelik, hogy megnövekedett CRP szintet mértek azoknál a személyeknél, akik rendszeresen transz-zsírsavakat is tartalmazó ételeket fogyasztanak. 

A The New England Journal of Medicine szaklapban megjelent 2004-es tanulmány pedig azt emeli ki, hogy a CRP szint a koszorúér betegség kialakulására is utalhat, amely során az artériák elzáródnak, ezáltal csökkentve az oxigénben gazdag vér áramlását a szívbe és az agyba, szívrohamhoz vagy stroke-hoz vezetve. 

Az American Association for Clinical Chemistry felmérései szerint a tartósan magas CRP szint koronária betegségére utalhat, ami az infarktus előszobája.

A legbiztosabb tehát az, ha elvégeztet egy CRP vértesztet, így időben kiszűrheti a jövőben egészségügyi gondokat okozó szív- és érrendszeri elégtelenségeket. A CRP teszt mellett vizsgáltassa meg szervezete nagy érzékenységű C-reaktív protein (hs-CRP) és lipid szintjét is. 

2.    Cukorbetegség.

A magas CRP szint és a szervezet gyulladásos állapota a kettes típusú cukorbetegséggel is összefüggésbe hozható, amely betegség szintén megnöveli a szívelégtelenség kialakulási esélyeit. 

A The Journal of the American Medical Association 2001-ben megjelent tanulmány szerint a megvizsgált 188, cukorbetegségtől szenvedő személy 15.7%-a jelezte, hogy szervezetében megnövekedett CRP szintet mértek.

3.    Rák. 

A szervek hosszú ideig fennálló gyulladásos megbetegedése azok rákos elváltozását is eredményezheti, derült ki a molekuláris rákkutatással foglalkozó Molecular Cancer Research szaklap 2006-os számából. 

A megnövekedett CRP szint önmagában nem bizonyítja a rákos megbetegedést, azonban megnöveli az elváltozás kialakulási esélyeit. 

A The Journal of American Medical Association szaklapban 2004-ben megjelent tanulmány például kiemelte, hogy azok körében mérték a legmagasabb CRP szintet, akik a jövőben bélrákos elváltozástól szenvedtek. 

4.    Reumás ízületi gyulladás. 

A CRP vérvizsgálat már kialakulásának korai szakaszában hatékonyan kimutatja a reumás ízületi gyulladást és a gyulladásos autoimmun betegséget is. 

A CRP vérvizsgálat az egyik legfontosabb a reumás ízületi gyulladás kialakulásának kimutatásában és a jövőben szükséges gyógykezelés és gyógyterápia erősségének meghatározásában, derült ki a Rheumatology Oxford szaklap 2000-es tanulmányából. 

5.    Alvás közben jelentkező légzészavar.

Az alvás közbeni légzészavart a felső légutak elzáródása okozza, amely megakadályozza a normális légzést. 

A problémát gyakran, de nem minden esetben elhízás okozza, amely emellett a szervezet gyulladásos állapotát is okozhatja, valamint a szívelégtelenség kialakulási esélyeit is növelheti. 

A megnövekedett CRP szint alvás közbeni légzészavarra is utalhat. 

A vérkeringéssel foglalkozó Circulation szaklapban 2002-ben megjelent tanulmány szerint a nem régen kialakult alvás közbeni légzészavarosok vérében sokkal magasabb CRP szint mérhető, mint a betegségben nem szenvedők körében. 

Tehát ha alvásproblémáktól szenved, végeztessen CRP tesztet, amely fényt deríthet a lappangó alvás közbeni légzészavarra és a lehetséges szívproblémákra is. 

6.    Crohn betegség. 

A Crohn betegség egyfajta gyulladásos bélbetegséget takar. 

Amennyiben már egy ideje emésztőrendszeri gondokkal küzd, lehetséges, hogy egy egyszerű gyomorégésnél komolyabb problémáról van szó. A CRP vérvizsgálat segítheti a pontos probléma kiderítését és ezáltal a megfelelő gyógymód felfedezését. 

A The American Journal of Medical Sciences szaklapban 2013-ban megjelent tanulmány szerint a magas CRP szint összefüggésbe hozható a Crohn betegség kialakulásával. 

7.    Miért fontos? 

Ahogy az a fenti példákból is látszik, a CRP vizsgálat megmentheti az életét. 

Az American Heart Association szerint a CRP teszt a legbiztosabb módszere a következő évtizedben bekövetkező szívroham kimutatására. 

Amennyiben gyakran betegeskedik, családjában volt már példa szív érrendszeri megbetegedésre, és nem végez elegendő testmozgást a CRP vizsgálattal megtudhatja, szükséges-e megváltoztatnia életmódját egészsége fenntartása érdekében. 

Emellett az abnormális CRP szint, valamint egyéb tünetek felfedezése több információt nyújthat orvosának, és így olyan betegségeket is felfedezhetnek, amelyeket eddig nem vett figyelembe. Ezután még alaposabb vizsgálatot is végezhetnek, amellyel felfedezhetik, pontosan mi a probléma. 

A CRP vérvizsgálat jótékony hatásai tehát igencsak számottevőek, és ne feledje, a megelőzés sokkal jobb, mint a gyógykezelés. 

8.    Hol végzik el a vizsgálatot? 

A CRP vérvizsgálatot bármelyik kórházban vagy arra alkalmas magánorvosi rendelőben elvégzik. 

9.    Mire számítson a vizsgálat során? 

A CRP vérvizsgálat épp olyan, mint bármely egyéb vérvizsgálat, és csupán néhány percet vesz igénybe. 

Először egy gumírozott szalaggal elszorítják felkarját, ezáltal jobban láthatóvá téve a vénákat. A bemeneti pont kiválasztása után fertőtlenített tűvel vért vesznek egy arra alkalmas fiolába. 

A tű eltávolítása után az érintett területet szorítókötéssel kezelik. 

Rizikófaktorok

A teszt a legtöbb esetben teljesen rizikómentes. 

A vérvételi pont enyhén érzékennyé válhat, esetleg zsibbadhat. 

Nagyon ritka esetben, amennyiben a teszt elvégzése során nem követik a szükséges higiéniás szabályokat, a szúrás helye begyulladhat.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!