Alább megtalálja azt a néhány ételt, amelyet semmi esetre se fogyasszon terhessége során.

1. Nyers, vagy félig főtt tojás

Amennyiben reggelente smoothie-jába nyers tojást is tesz a fehérjebevitel érdekében, terhessége során szokjon le erről a szokásáról. 
A terhes nők ugyanis nem fogyaszthatnak nyers vagy félig főtt tojást, mivel az nagy eséllyel szalmonellával fertőzőtt lehet, amely hányást és hasmenést okozhat. Ez pedig befolyásolhatja gyermeke egészségi állapotát is. 

A tojás remek fehérje, vitamin, és ásványi anyag forrás, csupán arra figyeljen oda, hogy terhessége során főzze meg megfelelően fogyasztás előtt. 

A szalmonella fertőzés elkerülése érdekében a tojás sárgáját és fehérjét is főzze keményre, valamint a tojás megérintése után is mosson kezet, mivel a szalmonella gyakran a tojások héjában is megtalálható. 
Emellett a nyers vagy félig nyers tojások felhasználásával készült ételek fogyasztását is kerülje, mint a házi készítésű majonéz, vagy a Cézár-saláta dresszing. 

2.    Alkohol

Terhessége során kerülje az alkoholfogyasztást, mivel az nagyon káros hatással lehet a terhesség kimenetelére. Az alkohol fogyasztása nagymértékben növeli a magzatkori alkohol szindróma, a fejlődési rendellenességek, valamint a vetélés kialakulási és bekövetkezési esélyeit. 

A terhesség első trimesztere alatt az alkohol fogyasztása növeli a vetélés kockázatát, a második és harmadik trimeszter során pedig a születendő gyermek egészségére lehet káros hatással. 
Terhesség során semennyi mennyiségű alkoholt ne fogyasszon, és amennyiben szoptat, abban az időszakban is kerülje az alkoholt.

3. Kávé

Terhessége ideje alatt csökkentse az elfogyasztott kávé mennyiségét, mivel a kávé stimulló hatású magas koffeintartalma nem csak önre, hanem gyermekére is hatással van, gyorsíthatja szívverését. 
A koffein emellett a vetélések esélyét is növeli, valamint gyermeke nagyobb eséllyel fog kis testsúllyal születni. A túlzott koffeinmennyiség dehidratációt is okozhat. 

Terhessége első trimeszterében egyáltalán ne fogyasszon kávét, ezáltal csökkentheti a vetélés bekövetkezésének kockázatát. Az első trimeszter után kis mennyiségű kávé fogyasztása megengedett. 

Ne csak a kávét, hanem a többi koffeinforrást is kerülje, mint a gyógyteák, a zöldtea, az energiaitalok, az üdítőitalok, és a magas kakaótartalmú csokoládék. 

A terhes nők számára maximum napi 200 mg koffein fogyasztása ajánlott, két deciliternyi kávé körülbelül 95 miligram koffeint tartalmaz. 

4. Magas higanytartalmú halak

A halfélék remek omega-3 források lehetnek, azonban terhessége során igyekezzen kerülni a magas higanytartalmú halfajtákat. A magas higanytartalom ugyanis befolyásolhatja gyermeke agyának és idegrendszerének megfelelő fejlődési folyamatait. 

A magas higanytartalmú halak közé a király makréla, a kardhal, az északi süllő, a chilei sügér, a spanyol makréla, és a cápa. 

Amennyiben kedveli a halakat, egyen hetente legfeljebb két alkalommal vadvízi lazacot, tilápiát, harcsát, vagy garnélarákot. Emellett bátran fogyasszon fehér húsú halakat és főtt kagylót. Tonhalat is fogyaszthat, legfeljebb heti négy darab közepes méretű konzervet, vagy két szeletnyi tonhal steak-et. 
Ne fogyasszon nyers, vagy nem teljesen főtt halakat és kagylókat, valamint a hidegen füstölt és savanyított halat sem. 

5. Nyers, vagy nem teljesen főtt húsfélék

Soha ne fogyasszon nyers húsféléket, főképp terhessége ideje alatt figyeljen oda különösképpen. A nyers, vagy nem teljesen főtt hús ugyanis toxoplazmózist okozhat, amely paraziták okozta fertőzés károsíthatja születendő gyermeke egészségét. 

Az American Journal of Epidemiology szaklap felmérései szerint csupán az Egyesült Államokban a nők 85%-ánál nagy az esélye annak, hogy kialakul a fertőzés. 

Megfelelően elkészített húsféléket természetesen bátran fogyaszthat, mivel azok gyermeke fejlődéséhez alapvetően szükséges fehérjéket és tápanyagokat tartalmaznak. A legjobb, ha önmaga készíti el az ételeket terhessége során, ezáltal biztosíthatja, hogy azok megfelelően készültek el. Amennyiben étteremben eszik, jobb, ha kerüli a húst is tartalmazó ételek fogyasztását. 

Ne fogyasszon hideg húsokat, mint például sonkaféléket, pulykát, vagy főtt marhahúst, fogyasztás előtt melegítse addig ezeket az ételeket, amíg gőzölögni nem kezdenek. Mindenképpen mosson kezet miután nyers hússal érintkezik.

6.    Éretlen vagy félig érett papaya

Amennyiben ön terhes, vagy szeretne teherbe esni, kerülje a nem teljesen érett papaya fogyasztását. A túlzott mennyiségben elfogyasztott, éretlen vagy félig érett papaya ugyanis vetélést idézhet elő, az éretlen papaya latexben gazdag, amely összetevő méhösszehúzódásokat okozhat.

Kerülje a zöld papayából készült salátákat és leveseket is, valamint terhessége során ne fogyasszon papain enzimet tartalmazó étrend-kiegészítőket sem. Lehetőleg az érett papaya fogyasztását is kerülje, mivel nincsenek arra vonatkozó adatok, mennyire biztonságos fogyasztása terhesség során.

7.    Lágy sajtok 

Terhessége során kerülje a lágy sajtok fogyasztását, így a fetát, a brie-t, a camambert-t, a roquefort-ot, a gorgonzolát, és a mexikói típusú sajtokat mellőzze. 

Az általában pasztörizálatlan tejből készült lágy sajtok listeria-t tartalmazhatnak, amely baktériumfajta vetélést, korai születést, halva szülést, vagy súlyos betegséget okozhat. 

A pasztörizált tejből készült sajtok fogyasztása természetesen nem járhat ilyen problémákkal, mindig vizsgálja meg tehát a termékek ismertetőjét vásárlás előtt, amennyiben pasztörizált tejből készült, nyugodtan fogyassza. Amennyiben mindenképpen biztonságban akarja érezni magát, válassza a keményebb sajtokat, mint a cheddar, a mozzarella, vagy a svájci sajtok. 

A pasztörizálatlan tej természetesen önmagában is veszélyes lehet születendő gyermeke számára, ezért ne igyon friss tejet, kerülje a tehén-, birka-, és kecsketejeket. 

8.    Nyers csírák

A nyers csírafélék általában nagyon egészséges délelőtti és délutáni harapnivalók, azonban sajnos terhesség során jobb, ha kerüli őket. A csírafélék ugyanis káros hatású baktériumokat tartalmazhatnak, mint a szalmonella, a listeria, és az E. coli, ezáltal ételmérgezést is okozhatnak. Az ételmérgezés okozta hányás és hasmenés pedig nem csak az ön szervezetét viseli meg, hanem születendő gyermeke szervezetére is hatással van. 

Ne fogyasszon tehát nyers csíraféléket, valamint kerülje az ezeket tartalmazó salátákat és szendvicseket is. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!