Spanyolországban több mint 100 ezer olyan ember él, aki már betöltötte a századik születésnapját. A legidősebb közülük egy 112 éves férfi. Ezzel még nem a spanyolok a világelsők, mert Japánban még több száz éven felüli ember él, de az EU-ban kétségtelenül a spanyolokat illeti az első hely.

A spanyoloknál a születéskor várható átlagos élettartam 2014-ben már meghaladta a 83,2 évet és ebben is csak Japán előzi meg őket.

Sok oka van annak, hogy ez így alakult, de a legfontosabbakat érdemes sora venni. 

A sok zöldség étel, az olíva olaj, az aktív és tevékeny, de soha nem robotszerűen elgépiesedett munkálkodás, a megbízható családi környezet, a kiváló szociális és egészségügyi ellátás kiemelendő.

Bizony, a spanyol egészségügy nagyon jól szervezett és kiváló ellátórendszer, ami minőségben és hatékonyságban sokkal jobb, mint pl. az angoloké, de a németet is felülmúlja. Nem volt ez mindig így, mivel a polgárháború után Spanyolország a kontinens egyik legszegényebb országa volt, amit 36 éven át Franco tábornok diktatúrája irányított. 

Az ország azonban remekül élt a lehetőségekkel a diktátor halálát követően, amit még jobban kiaknázott, amikor csatlakozott az EU-hoz. Eközben nem omlott össze a nyugdíjrendszerük, és a gazdaságuk virágzik. 

Felismerték, hogy az egészség nem csak egyéni, hanem legalább annyira össztársadalmi érdek is, ennek megfelelően társadalmi alrendszereiket úgy alakították ki, amik elsősorban az egyének és a családok biztonságát szolgálják. A jobbtól tanulni soha sem késő!

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!