Az életkor előre haladtával a sejtjeink mitokondriumaiban a Q-10 mennyisége jelentős mértékben lecsökken és ugyan ez mondható el a szelénről is. Régóta jól ismert, hogy a szelén hiánya súlyos szívizom elfajuláshoz vezethet. Kína egyik tartományában (Keshan) ez már szinte járványos méreteket öltött (Keshan-kór), de miután elkezdték az élelmiszerek szelénnel való dúsítását, a betegség szinte teljesen megszűnt.

 

Magyarországon a szív és érrendszeri betegségek következtében történő elhalálozás a nyugat-európainak a háromszorosa. Az is jól ismert, hogy a Kárpát-medencében a talaj szelén tartalma sokkal alacsonyabb, mint a medencén kívüli régiókban. Következésképpen az itt termelt zöldségek, gyümölcsök, illetve hús és tejtermékek szelén tartalma is alacsony. A szelén nélkülözhetetlen nyomelem, de túladagolni sem szabad, mert súlyos mérgezést okozhat. Az itteni viszonyokkal számolva egy felnőtt embernek naponta 200 mikrogramm szelén pótlásban kellene részesülnie. Ez csak megfelelő szelén tartalmú étrend-kiegészítők fogyasztásával lehetséges.

A szelén és a Q-10 központi szerepet játszik a mitokondriumokban zajló oxidatív foszforilációban, valamint ha a mitokondriumokban az oxidáció és a foszforiláció szétkapcsolódik, akkor viszont nagyon hatékonyan véd az ilyenkor fellépő oxidatív stresszel szemben is.

A KiSel-10 vizsgálatban idős svéd lakosok vettek részt, és öt éven át követték a kutatók a betegeket. Azt kapták eredményül, hogy a kontroll csoporthoz képest 57%-kal csökkent a szív- és érrendszeri betegségek következtében kialakult elhalálozás.

Most újabb vizsgálatot terveznek a Q-10 és a szelén kombinációjával, de ezúttal már Svédországon kívül, a vizsgálatokat kiterjesztik Angliára és Dániára is.

A vizsgálatot ismét Urban Alehagen professzor fogja vezetni, aki a KiSel-10 vizsgálatot is vezette. A vizsgálathoz más ország, így Magyarország is csatlakozhat. Csak rajtunk múlik.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!