A citromléről úgy tartják, hogy egy olyan egészséges ital, amely betegségellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Az állítólagos lúgosító hatása miatt különösen népszerű az alternatív egészségügyi közösségben. A citromlének azonban vitathatatlanul alacsony a pH-értéke, ezért savasnak, nem pedig lúgosnak kell tekinteni. Ez a cikk azt vizsgálja, hogy egyesek miért tartják a citromlevet lúgosító hatásúnak, annak ellenére, hogy savas a pH-értéke, és azt is, hogy ez mit tesz a szervezettel.

Mi a pH?

A savas és lúgosító élelmiszerek közötti vita során fontos megérteni a pH fogalmát.

Egyszerűen fogalmazva, a pH egy olyan érték, amely egy 0-14-ig terjedő skálán azt méri, hogy egy oldat mennyire savas vagy lúgos. A 7-es pH-érték semlegesnek számít. A 7-es alatti pH-érték savasnak, az afeletti pH-érték pedig lúgosnak számít.

A pH-skálán a szomszédos számok közötti különbség a savasság tízszeresét jelenti. Például az 5-ös pH-érték 10-szer savasabb, mint a 6-os, és 100-szor savasabb, mint a 7-es. A citrom savas pH-értékkel rendelkeznek, mivel nagy mennyiségű citromsavat tartalmaz. A citromlé pH-ja 2 és 3 közé esik, ami így 10 000-100 000-szer savasabbá teszi a víznél.

A lúgosító élelmiszerek feltételezett előnyei

A lúgosító diéta az utóbbi években egyre népszerűbbé vált. Ez azon az elven alapszik, hogy az elfogyasztott ételek megváltoztathatják a szervezet pH-értékét. Hogy tisztázzuk a dolgokat, nincs bizonyíték, amely alátámasztaná a lúgosító diétát. A kutatások szerint az elfogyasztott ételek csupán kis mértékben befolyásolják a vér pH-értékét.

Mindazonáltal a lúgosító diéta az élelmiszereket három csoportba sorolja:

  • Savasító élelmiszerek: húsok, baromfi, hal, tejtermékek, tojás és alkohol.
  • Semleges élelmiszerek: természetes zsírok, keményítők és cukrok
  • Lúgosító élelmiszerek: gyümölcsök, diófélék, hüvelyesek és zöldségek

A támogatók úgy vélik, hogy a savasító élelmiszerek nagy mennyiségű fogyasztása a szervezet pH-értékének savasabbá válását okozhatja, amely növeli a szervezet betegségekkel szembeni ellenállóképességét. Sokan például úgy vélik, hogy a szervezet lúgos vegyületű kalciumot von el a csontokból, hogy enyhítse az elfogyasztott ételek savasító hatását. Egyesek azt is gondolják, hogy a rák csak savas környezetben növekszik, és hogy megelőzhető vagy akár gyógyítható, ha lúgos étrendet követünk. Ezért ennek az étrendnek a követői úgy próbálják javítani az egészségüket és csökkenteni a betegségek kockázatát, hogy korlátozzák a savasító ételek fogyasztását, és helyette a lúgosító ételeket részesítik előnyben.

Savas pH-ja ellenére miért tartják a citromlevet lúgosítónak?

Az, hogy egy élelmiszer savas vagy lúgos hatással van-e a szervezetre, kevés köze van az adott élelmiszer emésztés előtti pH-értékéhez. Ehelyett attól függ, hogy savas vagy lúgos melléktermékek keletkeznek-e, miután a szervezet megemésztette és feldolgozta.

Az egyik módszer, amellyel megbecsülhető, hogy egy élelmiszer milyen típusú mellékterméket fog termelni, az úgynevezett "hamu analízis" technikája. Az élelmiszereket laboratóriumban elégetik, hogy szimulálják, mi történik az emésztés során. A hamujuk pH-értékét arra használják, hogy az élelmiszereket savas vagy lúgos kémhatásúnak minősítsék. A hamu analízis az oka annak, hogy az élelmiszerekről néha azt mondják, hogy savas vagy lúgos "hamut" produkálnak.

A hamuelemzés azonban pontatlan becslés, ezért a tudósok ma már inkább egy másik képlet használatát részesítik előnyben, amely az élelmiszereket a potenciális vese-sav terhelésük (PRAL) alapján osztályozza. Egy adott élelmiszer PRAL-értéke az a savmennyiség, amely várhatóan a vesékbe jut, miután a szervezet az adott élelmiszert metabolizálja. Normális esetben a vesék a vér pH-értékét úgy tartják állandó értéken, hogy a vizeleten keresztül megszabadulnak a felesleges savtól vagy lúgtól.

Az olyan savas tápanyagok, mint a fehérje, a foszfor és a kén növelik a sav mennyiségét, amelyet a veséknek kell kiszűrniük. Éppen ezért a húsok és a gabonafélék, amelyek általában ezeket a tápanyagokat tartalmazzák pozitív PRAL-pontszámot kapnak.

Másrészt a gyümölcsök és zöldségek magas lúgos tápanyagtartalommal rendelkeznek, például káliumot, kalciumot és magnéziumot tartalmaznak. Ezek végső soron csökkentik a sav mennyiségét, amelyet a veséknek kell kiszűrniük, így negatív PRAL-pontszámot kapnak.

Más gyümölcsökhöz hasonlóan a citromlé is lúgos melléktermékeket termel, miután végbement a szervezeten belüli anyagcseréje és ezért negatív PRAL pontszámmal rendelkezik. Ez az oka annak, hogy egyesek a citromlevet lúgosnak tartják annak ellenére, hogy az emésztés előtt savas pH-értékkel rendelkezik.

A citromlé lúgosíthatja a vizeletet, de nem a vért

A lúgosító diéta számos híve pH tesztcsíkot használ a vizelet lúgosságának ellenőrzésére. Úgy vélik, ez segít meghatározni, hogy mennyire lúgos a szervezetük valójában. Amivel nincsenek tisztában az az, hogy bár a citromlé lúgosabbá teheti a vizelet pH-ját, a vér pH-jára viszont nincs ugyanilyen hatással.

Valójában több tanulmány is kimutatta, hogy az elfogyasztott ételek csak nagyon korlátozottan befolyásolják a vér pH-értékét. Hogy szemléltessük ez mennyire kis mérték, a kutatók úgy becsülik, hogy 8 kg-nak megfelelő mennyiségű narancsot - amelynek lúgosító hatása hasonló a citroméhoz - kellene elfogyasztanunk együltünkben, hogy akárcsak 0,2-vel emelkedjen a vér pH-értéke.

Az ok amiért ilyen korlátozott hatása van az ételeknek a vér pH-értékére az, hogy a szervezetnek 7,35-7,45 közötti pH-szintet kell fenntartania ahhoz, hogy a sejtek megfelelően működjenek. Amennyiben a vér pH-értéke ezen a normál tartományon kívül esik, akkor metabolikus acidózisnak vagy metabolikus alkalózisnak nevezett állapotba kerülünk, amely veszélyes, sőt, kezelés nélkül akár halálos kimenetelű is lehet.

Ez azonban ritkán fordul elő, mert a szervezetünk nagyon ügyesen megakadályozza, hogy a vér pH-értéke a normál tartományon kívülre essen. Ennek egyik módja az, hogy változatlan szinten tartja az értékeket, azáltal, hogy a vesék segítségével a vizeleten keresztül szűri ki a felesleges savakat. Ez az oka annak, hogy a vizeletünk néhány órával egy nagy steak elfogyasztása után savasabbá válhat, vagy éppen kevésbé savassá, miután lúgosító ételekben gazdag étrendet követünk.

Mégis, míg a vizeletünk savassága változhat az elfogyasztott ételek hatására, a vérünk pH-ja változatlan marad. Tehát még ha a citromlé fogyasztása lúgosabb vizeletet eredményez is, ez valószínűleg nincs hatással a vér pH-értékére.

Van-e jelentősége az étel ph-értékének?

A lúgosító diéta hívei úgy vélik, hogy az elfogyasztott ételek a vér pH-értékének befolyásolásával hatással lehetnek az egészségünkre. Általánosan azt állítják, hogy a lúgosító élelmiszerek megakadályozzák a csontvesztést, és képesek megelőzni vagy kezelni a rákot.

Azonban, ahogyan fentebb tárgyaltuk, ez az elmélet teljesen figyelmen kívül hagyja a vesék szerepét a vér pH-értékének szabályozásában, a szervezet által a pH-érték fenntartására használt egyéb módszerek mellett. Ezenkívül a közhiedelemmel ellentétben számos áttekintés arra a következtetésre jutott, hogy a savasító étrendnek nincs hatása a szervezet kalciumszintjére. Sőt valójában több tanulmány is az egészségesebb csontokkal hozza összefüggésbe a magas fehérjetartalmú étrendet, amelyről úgy gondolják, hogy savképző.

Ami a savasító élelmiszereknek a rákra gyakorolt hatását illeti, egy átfogó áttekintés szerint nincs közvetlen kapcsolat az elfogyasztott savasító ételek mennyisége és a betegség kialakulásának kockázata között. Mindazonáltal a lúgosító étrend bizonyos egyének számára néhány egészségügyi előnnyel járhat. Például vesebetegségben szenvedőknek általában korlátozniuk kell a fehérjebevitelüket. A lúgosító étrend alkalmazása némileg csökkentheti ennek szükségességét. Valamint csökkentheti a vesekő kialakulásának kockázatát is azoknál a személyeknél, akiknél hajlamos a kialakulása. Ezekkel az állítólagos előnyökkel kapcsolatban azonban több kutatásra van szükség, mielőtt határozott következtetéseket lehetne levonni.

A citromlé további előnyei

Annak ellenére, hogy lúgosító hatása a vérre elég csekély, a citromlé rendszeres fogyasztása számos más egészségügyi előnyt is jelenthet. Például a citromlé C-vitamin tartalma magas, egy erős antioxidáns, amely segít abban, hogy erős maradjon az immunrendszerünk, valamint megelőzi és leküzdi a betegségeket. 30 ml citromlé valójában a napi C-vitamin-szükséglet mintegy 23%-át fedezi. Mi több, ha étkezések mellé C-vitaminban gazdag italt fogyasztunk, mint például citromos vizet, az segíthet növelni egyes ásványi anyagok, köztük a vas felszívódását.

A citromlé kis mennyiségben antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek az erek erősítése, a gyulladás csökkentése és a plakkok felhalmozódásának megakadályozása révén segíthetnek csökkenteni a szívbetegségek kockázatát. Emellett egyes tanulmányok arról számolnak be, hogy a citromlé rendszeres fogyasztása segíthet megelőzni bizonyos típusú vesekövek kialakulását.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!