A diéta szerint a húsfélék, gabonák, finomított cukrok, koffein, és a feldolgozott élelmiszerek elsavasítják a szervezet sejtjeit. 

A savas állapot folyamán könnyebben alakulnak ki a szervezetben krónikus betegségek, és könnyedén is hízik meg tőle. A diétát támogató Wolfe Klinika honlapja szerint a savas környezet elvonja a szükséges ásványi anyagokat a létfontosságú szervektől. 

Bár kevés klinikai kutatás végeztek a lúgosító diéta pozitívumait kutatva, azt ki lehet jelenteni, hogy előnyére válik a feldolgozatlan ételek fogyasztásának előírása. Amennyiben kipróbálná a diétát, azt tartsa észben és gondolja végig, hogy néhány egészséges ételt sem fogyaszthat, mint a babfélék, hüvelyesek, és az esszenciális zsírsavak. 

A diéta, melyet lúghamu vagy lúgos-savas diétaként is ismernek azon az elven alapszik, hogy amennyiben lúgosító hatású ételeket fogyaszt, nem csak a felesleges kilóktól fog megszabadulni, de egészségi állapotát is javíthatja.

Amennyiben kipróbálná a diétát, az alábbi általános szabályokat kövesse: 

Ételek, amelyeket fogyaszthat

Növelje zöldség és gyümölcs fogyasztását legalább napi kilenc adagnyira. Leginkább gyökeres és gumós zöldségeket válasszon, mint a répafélék vagy a cékla. Gyümölcsvásárláskor nagyjából bármit választhat, a legjobb, ha avokádót, paradicsomot, grépfrútot, lime-ot, kókuszt, és banánt eszik. Teljes kiőrlésű termékeket is egyen, de kerülje a gabonaféléket, helyette inkább quinoa-t, kölest, és hajdinát fogyasszon. 

A legtöbb magféle és a tofu is megengedett az étrendben, csakúgy, mint néhány lúgosító hatású hüvelyes, mint a nagyhüvelyű holdbab és a lencse. Olajak kiválasztásakor az olívát, a lenolajat, a szezámolajat, a tökmagolajat, és a kókuszolajat részesítse előnyben. 

Ételek, amiket kerüljön

A húsfélék savtartalma igen magas, ezért kis mennyiséget fogyasszon belőle, vagy lehetőleg semennyit sem. Amennyiben ragaszkodik a húsfélékhez, inkább halat és bárányt egyen marhahús vagy csirke helyett. A tejtermékek és a tojás is savasító hatásúak, ezért kerülje őket. Ugyanez igaz az előre elkészített és feldolgozott ételekre, a finomított cukrokra, és a rágcsálnivalókra. Ha ténylegesen komolyan szeretné venni a diétát, az alkoholt és a koffeint is hagyja el. 

PH tesztelés 

Ha szeretné eldönteni, teste savas vagy lúgos állapotban van-e, otthon is meg tudja mérni nyál- vagy vizeletminta és pH mérő szalag segítségével. Akármelyik mérést is választja, reggelente mérje az eredményeket, a megfelelő átlagérték kiszámítása érdekében 7-10 napig. Az átlagérték kiszámítása után vesse össze az eredményt a pH táblázattal és ennek megfelelően változtasson étkezési szokásain. 

Összefoglalva

Összességében a diéta a teljesértékű, feldolgozatlan ételek fogyasztását írja elő, amelyhez kicsit nehéz lehet hozzászokni. Csakúgy, mint az összes diétával, először is nézzen utána, majd döntse el, megfelelő-e az ön számára.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!