Köszvény során a vér húgysav tartalma megnövekszik, s ennek következtében húgysav tartalmú sók rakódnak le az ízületekbe tűhegyes kristályok formájában. 

A leggyakoribb előfordulási mód a nagylábujj gyulladása, mely meglehetősen erős, égő, szúró fájdalommal jár, megkeserítve ezzel a beteg mindennapjait. A húgysavkristályok lerakódása más ízületekben is előfordulhat. 

A köszvény leggyakrabban a nagylábujjon jelenik meg, éles, rendkívül erős fájdalmat okozva.

A köszvény előfordulásának leggyakoribb okai:

-    genetikai tényezők
-    nem megfelelő életmód
-    fehérjékben gazdag táplálkozás
-    alkoholfogyasztás

Szervezetünk normális esetben úgy tartja fenn vérünk megfelelő húgysavszintjét, hogy a felesleget a vesék segítségével kiválasztja. Ha azonban a vesék nem képesek erre, akkor kialakul a vér emelkedett húgysavszintje. 

SuperGreens lúgosító kezdőcsomag ÚJ!!! SuperGreens lúgosító kezdőcsomag ÚJ!!! Innerlight SuperGreens

Milyen esetekben nem képesek a vesék megfelelő mennyiségű húgysavat kiválasztani?

-    örökletes betegségek
-    leukémiák
-    vesebetegségek
-    bizonyos gyógyszerek szedése

De nem kell mindjárt a legrosszabbakra gondolni, hiszen mint említettem, a nem megfelelő életmód is eredményezheti a húgysav felgyülemlését a vérben.

Melyek a köszvény leggyakoribb tünetei?

Köszvényes roham során az ízület begyullad, megduzzad, meleggé válik, a bőr kipirosodik és a betegek sokszor rendkívül erős fájdalmat éreznek, annyira, hogy gyakran a takaró nyomását sem tudják elviselni lábukon. 

A köszvényes roham általában 1-2 órán keresztül tart, majd a nagyon erős fájdalom megszűnik, de a duzzanat továbbra is fennáll. 

A köszvényes rohamot számos tényező kiválthatja: alkoholfogyasztás, nagyobb étkezés, sérülés, stressz, műtét, pszichés problémák, stb.

Szélsőséges esetben a köszvényes roham olyan tünetekkel is járhat, mint pl. láz, hidegrázás, gyorsult szívverés, gyomorpanaszok.

Életmód változtatás nélkül a rohamok egyre gyakrabban és hosszabban jelentkeznek és maradandó változásokat idéznek elő az ízületekben (ízületek, szalagok deformálódása).

A köszvény diagnosztizálásának módja egyrészt a vér laborvizsgálata (húgysavszint), másrészt az ízületi folyadék mikroszkópos vizsgálata (húgysav kristályok). 

A legnagyobb problémát nem is feltétlenül a fájdalom vagy az előbb felsorolt problémák jelentik, bár azok sem elhanyagolhatóak. A legnagyobb gond az, hogy a húgysavszint emelkedett értéke igen jelentősen növeli (főleg nőkben) az infarktus kialakulásának valószínűségét. 

Innerlight SuperGreens pH csoda Családi lúgosító csomag Innerlight SuperGreens pH csoda Családi lúgosító csomag Innerlight SuperGreens

Köszvény megelőzésének legfontosabb tényezői:

-    alkoholfogyasztás kerülése
-    alacsony fehérjetartalmú ételek fogyasztása
-    ideális testsúly fenntartása
-    rendszeres mozgás
-    sok folyadékfogyasztás
-    kényelmes cipő viselet
-    stressz kerülése

A már kialakult köszvény kezelésére rendelkezésünkre állnak különböző gyógyszerek. 

A legjobb természetes, alternatív gyógymód a szervezet, illetve a vizelet lúgosítása, a magas purin tartalmú ételek kerülése, s főleg az alacsony purin tartalmú ételek fogyasztása. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!