Köszvény során a vér húgysav tartalma megnövekszik, s ennek következtében húgysav tartalmú sók rakódnak le az ízületekbe tűhegyes kristályok formájában. 

A leggyakoribb előfordulási mód a nagylábujj gyulladása, mely meglehetősen erős, égő, szúró fájdalommal jár, megkeserítve ezzel a beteg mindennapjait. A húgysavkristályok lerakódása más ízületekben is előfordulhat. 

A köszvény leggyakrabban a nagylábujjon jelenik meg, éles, rendkívül erős fájdalmat okozva.

A köszvény előfordulásának leggyakoribb okai:

-    genetikai tényezők
-    nem megfelelő életmód
-    fehérjékben gazdag táplálkozás
-    alkoholfogyasztás

Szervezetünk normális esetben úgy tartja fenn vérünk megfelelő húgysavszintjét, hogy a felesleget a vesék segítségével kiválasztja. Ha azonban a vesék nem képesek erre, akkor kialakul a vér emelkedett húgysavszintje. 

Milyen esetekben nem képesek a vesék megfelelő mennyiségű húgysavat kiválasztani?

-    örökletes betegségek
-    leukémiák
-    vesebetegségek
-    bizonyos gyógyszerek szedése

De nem kell mindjárt a legrosszabbakra gondolni, hiszen mint említettem, a nem megfelelő életmód is eredményezheti a húgysav felgyülemlését a vérben.

Melyek a köszvény leggyakoribb tünetei?

Köszvényes roham során az ízület begyullad, megduzzad, meleggé válik, a bőr kipirosodik és a betegek sokszor rendkívül erős fájdalmat éreznek, annyira, hogy gyakran a takaró nyomását sem tudják elviselni lábukon. 

A köszvényes roham általában 1-2 órán keresztül tart, majd a nagyon erős fájdalom megszűnik, de a duzzanat továbbra is fennáll. 

A köszvényes rohamot számos tényező kiválthatja: alkoholfogyasztás, nagyobb étkezés, sérülés, stressz, műtét, pszichés problémák, stb.

Szélsőséges esetben a köszvényes roham olyan tünetekkel is járhat, mint pl. láz, hidegrázás, gyorsult szívverés, gyomorpanaszok.

Életmód változtatás nélkül a rohamok egyre gyakrabban és hosszabban jelentkeznek és maradandó változásokat idéznek elő az ízületekben (ízületek, szalagok deformálódása).

A köszvény diagnosztizálásának módja egyrészt a vér laborvizsgálata (húgysavszint), másrészt az ízületi folyadék mikroszkópos vizsgálata (húgysav kristályok). 

A legnagyobb problémát nem is feltétlenül a fájdalom vagy az előbb felsorolt problémák jelentik, bár azok sem elhanyagolhatóak. A legnagyobb gond az, hogy a húgysavszint emelkedett értéke igen jelentősen növeli (főleg nőkben) az infarktus kialakulásának valószínűségét. 

Köszvény megelőzésének legfontosabb tényezői:

-    alkoholfogyasztás kerülése
-    alacsony fehérjetartalmú ételek fogyasztása
-    ideális testsúly fenntartása
-    rendszeres mozgás
-    sok folyadékfogyasztás
-    kényelmes cipő viselet
-    stressz kerülése

A már kialakult köszvény kezelésére rendelkezésünkre állnak különböző gyógyszerek. 

A legjobb természetes, alternatív gyógymód a szervezet, illetve a vizelet lúgosítása, a magas purin tartalmú ételek kerülése, s főleg az alacsony purin tartalmú ételek fogyasztása. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!