A legtöbben soha nem gondolnak arra, vajon a vérük sav-bázis egyensúlya az ideális értékeken belül van-e, pedig a megfelelő pH érték létfontosságúnak számít az általános egészség szempontjából. Sok orvos hangsúlyozza a lúgosító diéta fontosságát, mivel ezzel csökkenthető a savasodás mértéke és lúgosabbá tehető a szervezet - a kiegyensúlyozott pH érték pedig segít távol tartani a különböző betegségeket és egészségügyi problémákat. Állítólag semmilyen betegség nem képes megtámadni a szervezetet, ha a pH egyensúly megfelelő.

Mit jelent az, hogy pH- vagy sav-bázis-egyensúly?

Vajon tudja-e, ha nem megfelelő a vére pH értéke? Nos, a pH egyensúly arra utal, hogy a szervezetben ideális egyensúlyban vannak a savak és a bázisok. A legtöbb esetben a szervezet keményen dolgozik azon, hogy fenn tudja tartani a sav-bázis egyensúlyt, és tényleg jó munkát végez; de a lúgosító diétának további pozitív hatásai is vannak: többek között megakadályozza a káros mikrobák és organizmusok fejlődését, a szövetek és a szervek károsodását, az ásványi anyag-hiány kialakulását és az immunrendszer legyengülését. Hogyan? Olvasson tovább, hogy megtudja!

A Journal of Environmental and Public Health című folyóiratban 2012-ben megjelent tanulmány a következőket állítja:

Általánosan elfogadott tény, hogy a modern emberek káliumban, magnéziumban és rostban szegényes étrenden élnek, ami a mezőgazdasági forradalom előtti táplálékhoz viszonyítva gazdag telített zsírsavakban, egyszerű cukrokban, nátriumban és klórban. Ez az étrend, ami azonban nem felel meg a genetikailag meghatározott táplálkozási követelményeinknek, metabolikus acidózist idéz elő a szervezetben.

A leghatékonyabb módja a sav-bázis egyensúly helyreállításának, ha sok, tápanyagban gazdag, lúgosító hatású növényi táplálékot visz be az ember a szervezetébe, valamint korlátozza a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását. Számos különböző tényező befolyásolja ugyanis — az emésztőrendszer állapota, a stressz, az alvás hossza és minősége, a szedett gyógyszerek, valamint a kórtörténet —, hogy a szervezetnek mennyire nehéz a megfelelő pH szint fenntartása. Ha viszont már felborult a sav-bázis egyensúly, bizonyos szokások is segíthetnek annak helyreállításában.

Mi is pontosan a sav-bázis egyensúly? És miért kulcsfontosságú az egészég megőrzése szempontjából?

Amit röviden "pH"-nak nevezünk, az a "pondus hidrogenii", latinul potentia hydrogeni, vagyis a hidrogénionos oldat koncentrációjának mérésére szolgáló érték, amellyel a szervezet folyadékjainak és szöveteinek savassága vagy lúgossága is meghatározható. A pH értékét egy 0-14-ig terjedő skálán lehet meghatározni. Minél savasabb az oldat, annál alacsonyabb a pH értéke. Minél lúgosabb az oldat, a pH érték annál magasabb. A különböző oldatok savassága vagy lúgossága (beleértve az emberi vért, de az olyan külső, természetben található "oldatokat" is, mint az óceán) könnyedén meghatározható a pH-skála segítségével.

Ideális esetben mekkorának kell lennie a szervezet pH-szintjének? A 7-es pH érték semlegesnek számít, ami pontosabban azt jelenti, hogy az oldat ugyanannyira savas és lúgos kémhatású. A vér (szérum), valamint a testben található szövetek többsége körülbelül 7,365 pH értékű, míg a gyomor pH értéke 2. Azért ilyen alacsony, mivel az elfogyasztott táplálékot a gyomornak megfelelően le kell bontania. Az egészséges személyeknél a nyál és a vizelet általában enyhén savas kémhatású, 6,4-6,8 pH közötti értékű.

A lúgosító diéta segít a megfelelő pH szint helyreállításában, ezáltal közvetve az egészségre is pozitív hatással van, méghozzá a következő módon:

  • Véd a szívbetegség kialakulása ellen
  • Megakadályozza a vesék kóros kalciumürítését (ami a vizeletből mutatható ki)
  • Megakadályozza a vesekövek, a vesebetegség és a vesekárosodás kialakulását
  • Csökkenti a gyulladást
  • Csökkenti a cukorbetegség kockázatát
  • Növeli a csontsűrűséget, így ellenállóbbá teszi a csontokat
  • Csökkenti az izomsorvadást és az izomgörcsök gyakoriságát
  • Védelmet nyújt a a D-vitamin-hiány, valamint az ehhez kapcsolódó következmények kialakulása ellen
  • Enyhíti a derékfájdalmakat
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!