Kérdések a lúgosításról. Lúgosítás, lúgosító étrend.

Segítik a lúgosító ételek a refluxbetegség gyógyítását?

Az egyetlen biztos az, hogy a lúgosító ételek egészséges ételek, amelyek nagyban segítik a szervezet egészségének fenntartását. A fogyasztott ételek mind a földből származnak, ezért mindenképpen csak jót tehetnek a szervezetnek. A természetesen növő ételek magukba szívják a Nap energiáját, amely elfogyasztva szervezetébe jut. Ezzel szemben a halott, kemikáliákkal teli ételek csak rosszat tehetnek önnek.

A lúgosító ételek fogyasztása és a gyomorsav termelés csökkenése összefüggésben áll, ezért a refluxbetegség előfordulásának esélyeit is csökkenti. Lehetséges, hogy néhány ételtől refluxos tünetei lettek és ezért kerüli fogyasztásukat, ezek az ételek nagy eséllyel savasító hatásúak. Amikor elkezd lúgosító ételeket fogyasztani, érzékelheti, hogy tünetei csökkenni fognak. Mindenesetre kérjen orvosától tanácsot olyan étrend kialakítására, amely refluxbetegség tüneteit csökkentő – könnyen lehet, hogy nagyban a lúgosító ételek listáján is megtalálható ételeket fog javasolni. 

Mit jelentenek a „lúgosító” ételek? 

Az étel önmagában lehet, hogy nem lúgos, de a szervezetbe kerülve lúgos hatású, ellentétben a szervezetben savasodást kiváltó ételekkel. Egy jó példa erre a citrusfélék, amelyek bár citromsavat tartalmaznak, elfogyasztás után lúgosító hatásúak. Éppen ezért nagyon fontos azt tudni, melyik ételek savasak önmagukban, elfogyasztva azonban lúgos hatásúak. 

Mit tesznek a lúgosító ételek? 

A szervezet pH-ját olyan szintre hozzák, amely segíti a test egészségét és a jó közérzetet. Semlegesíti a szervezetben felhalmozódó extra savat, amely gyulladáshoz és krónikus betegségek kialakulásához vezethet. Akörül viták zajlanak, hogy a vér pH szintjét is befolyásolja-e, és így hatással van-e arra, a szervezet hogyan kezeli a betegségeket. 

Attól függően, kit kérdez meg, a lúgosító ételek mindenre képesek. Gyógyítják a rákot, megelőzik a szívbetegségeket, és csökkentik a gyulladásokat. Mindenképpen fenntartásokkal álljon hozzá ezekhez a csodahírekhez, hiszen minden egyes lúgosító ételnek külön jótékony hatása van, lehet, hogy egyszerűen csak azzal is jót tesz szervezetének, ha kiiktatja étkezéseiből az egészségtelen ételeket. 

Segítik a fogyókúrát? 

Nagy valószínűséggel, ha lúgosító ételeket kezd enni, fogyni fog. Ezt annak köszönheti, hogy a legtöbb lúgosító étel rengeteg tápanyagot tartalmaz, egyfajta szuperétel. Ha ezeket fogyasztja a savas vagy a feldolgozott ételek helyett, kizárt, hogy ne fogyjon. A legtöbb lúgosító étel része a fogyókúrás étrendeknek is, a spenótot és a zöld leveles zöldségeket például mindegyik diétában megtalálhatja. 

Milyen ízűek? 

Sokféle lúgosító étel van, ezért erre nincsen jó válasz. Nagyon nagy részük zöldség, néhány gyümölcsöt is talál a listán, emellett elvétve magvakat és gabonákat is. Fontos megérteni, hogy a savas ételeknek nincsen savas íze, nem égetik a nyelvet, egyszerűen csak savas hatást érnek el a szervezetben. A lúgos ételeknek épp ezért nincsen különleges, egész csoportra alkalmazható, meghatározó íze. Az íz alapján azt sem lehet meghatározni, egy étel savas vagy lúgos csoportba tartozik. Például a narancs citromsavat tartalmaz, de lúgosító hatású, tehát csupán íz alapján nem meghatározható, milyen étel melyik csoportba tartozik. 

Megfőzve a lúgosító ételek savasak lesznek? 

Főzés során nem feltétlenül lesznek savasak az eredendően lúgos ételek, de a főzés során elveszhetnek a létfontosságú, szervezetre pozitívan ható vitaminok. Nem kell nyers diétát folytatnia, hogy lúgos ételeket fogyasszon, de minél frissebb formában fogyasztja az ételeket, annál jobbat tesz szervezetének. Ha mindenképp főzésre szorul az étel, párolva készítse el, így nem vesznek el a benne található tápanyagok. 

Lúgosító ételek és a rák

Hallhatta már, hogy a lúgosító ételek rákmegelőző hatásúak, sőt, gyógyítják is a rákos megbetegedést. A kórházakban a rákos betegeknek speciális étrendet írnak elő, amely főképp lúgos ételekből áll, bár ezt nem feltétlenül nevezik lúgosító diétának. 

Mások azt állítják, hogy a rákos sejtek nem élik túl a lúgos környezetet, és a savas ételek fogyasztása vezet a sejtek elrákosodásához és a rákos sejtek terjedéséhez. Sok orvos azonban azt vallja, az elfogyasztott ételek nem befolyásolják a vér pH szintjét, tehát az étrend nincsen hatással a szervezet pH szintjére sem. 

Mi értelme van tehát a lúgosító diétának, ha az nincs befolyással a pH szintre? A lúgosító étrendet felépítő ételek egészséges étrendre szoktatják a szervezetet, hiszen nagyrészt vegetáriánus ételeket fogyaszt, amely mindenképp jót tesz szervezetének hosszú távon. 

Lúgosító ételek és a köszvény

Mivel a köszvényt a szervezetben felhalmozódó húgysav okozza, ezért a lúgosító ételek fogyasztása mindenképp jót tesz önnek, hiszen csökkenti a savas szintet. A lúgosító ételek elfogyasztás után, a szervezetben feldolgozódva semlegesítik az elfogyasztott savas ételeket. A köszvényes betegeknek speciális étrend javasolt, amely nem áll távol a lúgosító diétától, és ha lúgosító diétát folytat, sok olyan ételt kizár, amely köszvényt okozhat. 

Lúgosító ételek és a pattanások

Sokan lúgosító diétát követő azt vallja, az étrendjük segítette a pattanások elmúlását. Ez annak köszönhető, hogy legtöbbször a savas környezet okolható a pattanások kialakulásáért és mennyiségéért. Alapvetően a nem megfelelő étkezés, a zsíros és olajos ételek fogyasztása több pattanás kialakulását eredményezheti. Ám az is lehet, hogy nem az ételek fajtája, hanem annak savas hatása okozza a pattanásokat. Ha a lúgos étrendet követi, rengeteg vitaminnal, ásványi anyaggal, és antioxidánssal látja el szervezetét, amelyek segítik bőre egészségét és tisztulását. 

Lúgosító ételek és az allergiák

A lúgosító ételek pozitív hatásainak hosszú listáján az allergiák tüneteinek megszüntetése is szerepel. Az nem tisztázott azonban, hogyan csökkenti az olyan allergiák tüneteit, mint a por-, a pollen-, vagy az állati eredetű szövet allergia. A lúgosító diétát gyakran emlegetik mindent gyógyító étrendként. Az semmiképp sem árt, ha több lúgosító hatású ételt eszik, amelyek között rengeteg szuperétel is található, valamint vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdagok. Sajnos azonban nem találtunk olyan klinikai kutatást, amely a lúgosító étrend és az allergiás rohamok csökkenése közötti összefüggést vizsgálná.

Lúgosító ételek és a cukorbetegség

Sok lúgosító étel segíti a szervezet glükóz szintjének egyensúlyban tartását, így nem éli át a magas cukortartalmú ételek elfogyasztása után jelentkező ingadozásokat. Sok cukorbetegnek a lúgosító étrendhez nagyon hasonló diétát írnak elő, amely rengeteg babot és zöldséget tartalmaz. A lúgosító diéta csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, és amennyiben már ebben a betegségben szenved, segítheti annak könnyebb kezelését. Mindenképpen konzultáljon orvosával, hogy ajánlja-e önnek a lúgosító diétát, vagy esetleg egyéb, önnek inkább megfelelő ötlete van. 

Lúgosító ételek és egyéb betegségek

A lúgosító ételeket reklámozó oldalakat olvasva gyakran találkozhat az étrend jótékony hatásait tartalmazó felsorolásokkal, amelyek között gyakran többféle betegség megelőzése és gyógyítása is szerepel. Ezt olyan elmélet magyarázza, miszerint bizonyos betegségek és fertőzések csak savas környezetben tudnak túlélni és elterjedni, lúgosban nem. 

Az azonban nem tisztázott, hogyan állapítható meg, hogy szervezete savas vagy lúgos. A vérplazma pH értéke ugyanis csak a vérplazma pH-járól tudósít és belőle nehéz következtetni az egyes szervek, szövetek, sejtek pH viszonyaira.  Hiszen szervezete bizonyos részeinek savasnak kell lennie a megfelelő működéshez, gyomra például nem tudná megemészteni az elfogyasztott ételeket, ha lúgos lenne. A szervezet ugyanúgy befolyásolja a vér pH szintjét, ahogyan a szívet dobogtatja, a tüdőkkel levegőt vetet, vagy a szerveket különböző hőmérsékleteken tartja.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!