Ha a vér pH-ja 7,45 fölé megy, azt alkalózisnak nevezzük. Súlyos esetben az alkalózis is halálhoz vezethet, de egy teljesen másik mechanizmuson keresztül; az alkalózis hiperérzékennyé és túl ingerelhetővé változtatja a testében található idegeket, ami gyakran izomgörcsökhöz, idegességhez és tetaniához vezet; általában ez az okoz halált a komoly eseteknél.

1. oldal:

A lényeg az, hogy ha ön lélegzik és végzi a napi szokásos teendőit, a teste megfelelő módon szabályozza vérének pH-ját 7,35 és 7,45 között, és az ön által fogyasztott ételek nem okoznak komolyabb változást a vér pH értékére tekintve.

De akkor miről is szól ez a nagy izgatottság testünk lúgosításával kapcsolatban? És mi az igazságtartama annak az állításnak, hogy ha „túl savasak” vagyunk az csontritkuláshoz, vesekőhöz és más számos egészségügyi problémákhoz vezethet?

Szokást szerint, a választ az ember egészségével kapcsolatos kérdésekre az emberi fiziológia alapelveinek megértésével találhatjuk meg. Nos, akkor vessünk egy pillantást a pH alapelveire és hogyan is szabályozza a testünk a benne található folyadékok sav-lúg egyensúlyát pillanatról pillanatra.

A pH egy folyadék savasságának vagy lúgosságának mércéje. Az ön egészségében a test folyadékjai játszanak szerepet, melyeket két fő csoportba kategorizálhatunk: 

1. Sejtbeli folyadék, az a folyadék, amely minden sejtjében megtalálható. A sejtbeli folyadékot gyakran citosolnak hívják, ez kb. testfolyadékaink kétharmadát teszi ki.

2. Sejten kívüli folyadék, olyan folyadék, amely sejten kívül található. Sejten kívüli folyadékokat további két csoportba helyezzük:

•    Plazma, a folyadék, amiből vérünk áll.
•    Közbenső folyadék, mely a szövetek közti teret foglalja el. Közbenső folyadékok közé tartozik szemkörüli folyadék, nyirokrendszeri folyadék, az ízületi folyadék, az idegrendszerben található folyadék, illetve a védő membránokban található folyadék, mely körülveszi a szív és érrendszeri, hasi és légző üregeket.

Az ön vérének (azaz a plazmának) fent kell tartania a 7,35 és 7,45 közötti pH értéket, hogy sejtjei megfelelően tudjanak működni. Az hogy miért szükséges sejtjeink épségéhez a vér pH-ját 7,35 és 7,45 tartani, azt túl hosszú lenne kifejteni ebben az egy cikkben, de a legfontosabb, amit tudniuk kell, hogy az ön testében működő összes fehérjének egy bizonyos térbeli formát kell tartaniuk, a megfelelő működés érdekében. A legkisebb változások testfolyadékaink pH-jában megváltoztathatják a fehérjék alakját.

A pH mérce 0-tól 14-ig terjed. Egy 7-es pH értékű folyadékot nevezünk semlegesnek (a tiszta víz általában semleges pH értékű) Olyan folyadékok, melyeknek a pH-ja 7 alatt van, például a citromlé vagy a kávé, savasként kategorizáljuk. Az olyan folyadékát, melyek pH-ja 7 fölött van, például az emberi vér, vagy a magnéziatej, pedig lúgosnak nevezzük.

Azt is fontos megjegyezni, hogy egy egész számnyi távolság a pH mércén tízszeres különbséget jelképez. Más szóval, egy folyadék, aminek a pH-ja 6, az tízszer savasabb, mint egy 7-es, és az 5-ös pH százszor savasabb, mint a 7-es (azaz a tiszta víz). A legtöbb szénsavas üdítő pH-ja 3 körül van, ami azt jelenti, hogy tízezerszer savasabbak, mint a tiszta víz. Ezt tartsa észben, amikor legközelebb egy üveg üdítőt fogyaszt.

Amikor ételt vagy folyadékot vesz magához, az emésztés végterméke és a tápanyagok félszívását követően az eredmény gyakran egy savas vagy lúgos anyagot formáló hatást vált ki – a végeredményt gyakran savas hamunak, vagy lúgos hamunak nevezzük.

Emellett a sejtjei folyamatos jelleggel energiát termelnek, ezáltal számos savak keletkeznek, melyeket a testfolyadékba keverednek. Ezek a savak – amit a mindennapi anyagcserés folyamatok képeznek – elkerülhetetlenek; amíg a teste energiát generál a túléléshez, addig folyamatosan savat fog termelni.

Tehát akkor két fő mindennapi folyamat boríthatja fel testünk, enyhén lúgos pH egyensúlyát; az egyik a fogyasztott ételek és italok lúgosító és savasító hatásai, míg a másik a sejtjeink által termelt savak a szokásos anyagcsere részeként. Szerencsére testünk három fő mechanizmuson keresztül megakadályozza, hogy vérünk pH értéke a 7,35-ös és 7,45-ös érteken alább vagy túl essen.

Ezek a folyamatok a következők:

1.    Pufferelő rendszerek

o    Szénsav – Biokarbonát puffer rendszer
o    Fehérje puffer rendszer
o    Foszfát puffer rendszer

2.    Szén-dioxid kilégzése

3.    Hidrogén ionok eltávolítása a vesén keresztül

A cikk keretei között nem fogjuk tudni részletesen megismerni ezeket a folyamatokat. Most csak azt szeretném tisztázni, hogy ezek a folyamatok a felelősek, hogy az étkezési és anyagcserés folyamatok ne borítsák fel vérünk szoros, 7,35 és 7,45 közötti pH értékét.

Amikor azt a tanácsot kapjuk, hogy „lúgosítsuk a testünket” a legtöbbször arról beszélnek, hogy sok olyan ételt fogyasszunk, aminek lúgosító hatása van. Azért lett ebből akkora mizéria, mivel a magas feldolgozottsági fokú élelmiszereknek – úgy mint a fehér liszt termékeknek és a fehércukornak – savformáló hatása van, és ha éveken keresztül egészségtelen étrendet fogyaszt, túlfogja dolgoztatni a fent említett puffer rendszerek egyikét, és ebből alakulhatnak ki egészségügyi kellemetlenségek.

Például, a foszfát puffer rendszer különböző foszfát ionokat használ a testünk semlegesítésére az erős savak és bázisok ellen. Körülbelül 85% a rendszer által felhasznált foszfát ionoknak kalcium-foszfát sókból származik, melyek strukturális elemei az ön csontjainak és fogainak.  Ha test folyadékai folyamatos rendszerességgel vannak kitéve nagy mennyiségű savformáló ételeknek és italoknak, a teste a kalcium-foszfát tartalékokhoz fog nyúlni azok visszafogására. Ez idővel meggyengítheti fogait és csontjait, hiszen innen veszi el a rendszer az kalcium-foszfátot.

A kalcium-foszfát tartalékok hirtelen történő felhasználása megnövelheti annak a kalciumnak a mennyiségét, ami húgycsőrendszeren eltávozik a szervezetből, ezért van az, hogy a főként savformáló étrend növelheti a kalciumban dús vesekövek kialakulását is.

Ez csak egy példa, hogy a pufferelési rendszerink túlterhelhetőek olyan súlyosan, hogy nem kívánt egészségügyi problémák alakulnak ki. Hiszen a puffer rendszerei folyamatosan dolgoznak, hogy az anyagcsere által termelt savakat semlegesítsék, a legjobb, ha mi erre nem lapátolunk rá túl sok haszontalan munkát, mely túlterhelheti szervezetünket.

Átlagos ételek sav- és bázisformáló hatásai

Általánosságban, a legtöbb zöldségnek és gyümölcsnek lúgosító hatása van testfolyadékainkra.

A legtöbb búzafélének, állati eredetű élelmiszernek, és magas feldolgozottsági fokú ételeknek savformáló hatása van ugyanezekre a testfolyadékokra.

Az ember egészégére tekintve az a legjobb, ha megfelelő egyensúlyban fogyasztunk lúgosító és savformáló ételeket; ideális esetben, többet lúgosító ételt kéne fogyasztani, mint savformálót, így az sav és bázisformáló hatások összessége a vér pH-jának enyhén lúgos mivoltára fog hasonlítani. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!