Néhány éve halt meg  igazoltan a világ legidősebb  polgára, Calmette asszony, akinek évei meghaladták a 120 esztendőt.

Ma hazánkban a postás közel hatszáz nyugdíjasnak visz nyugdíjat, akik a száz évet mind betöltötték.

Minden esetre ez a százhúsz év kísértetiesen egybecseng Mózes I. könyvével (6, 3):

A Biblia szerint a vízözön előtt az emberi életkor felső határa ezer év volt. Nem mindenki érte el ezt a kort, de pl. Hénokh 365 évet élt. Nem véletlen az egybeesés, mert őt tartják a csillagvizsgálás, a számolás és a naptár atyjának, és az év napjai is éppen 365-öt adnak ki.

Fia, Matuzsálem, alaposan túltett rajta, de az ezer évet ő sem haladta meg. Az Ő fia volt Noé, aki ama bizonyos bárkát építette és benne ő és a ma élő állatok és növények ősei túlélték az özönvizet. Leszármazottai viszont már nem éltek ilyen hosszú éveket.

Ma már tudjuk, a sejtek nem halhatatlanok. Minden osztódást követően a DNS végén lévő telomer (egy speciális DNS szakasz, mint zippzárban a vége) egyre jobban megrövidül, majd kb. húsz osztódás után, sejtféleségek szerint váltakozva, a telomer szakasz elfogy, a DNS széttekeredik és a sejt végleg elpusztul.

A rosszindulatúan elfajult sejtek telomerjei azonban soha nem rövidülnek, ezért elvileg ezek a sejtek "halhatatlanok".

A telomerek rövidülésének a mértékéből azonban egzakt módon nem következik a százhúsz esztendő, csupán annyi, hogy a többsejtű élőlények nem halhatatlanok. 

Négyezer évvel ezelőtt már I. Pepi fáraó 100 évig élt és ebből 94 évet uralkodott, a mai napig is tartva a legtovább uralkodó király rekordját. Mellette Viktória királynő, Ferenc József, vagy XIV. Lajos labdába sem rúghatnak.

Szóval a rövid élet titkát már megfejtettük, de a hosszú élet titka még rejtve van. 

De már azzal is sokat tehetünk, hogy egészségben és hosszabb életet éljünk, ha kerüljük mindazokat a tényezőket, amik bizonyítottan megrövidítik életünket, pl. stressz, dohányzás, alkohol, kábítószerek, elhízás, mozgásszegény életmód, egészségtelen ételek és italok fogyasztása, szennyezett levegő, radioaktív sugárzás, stb. 

Az élet hossza azonban nem minden. Törekednünk kell a tartalmas, jó minőségű életre is.

„Hajt az idő gyorsan, rendes útján eljár.
Ha felülünk, fel vesz, ha maradunk nem vár."

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!