Legalább érjük el a csimpánzok szintjét.

Ez az új tudományág nem kevesebbre vállalkozott, mint arra, hogy megfigyeli, a természetben élő különböző állatfajok betegségeik esetén milyen növényekkel, rügyekkel, gyümölcsökkel, földdel gyógyítják magukat és ezt a tudást az ember gyógyításában is megpróbálja átültetni.

A zoofarmakológia atyja Eloy Rodriguez, a Cornell Egyetem biokémia professzora.
Az evolúció során hatalmas tudás raktározódott el a különböző állatfajokban, aminek a jelentőségét napjainkban kezdjük újra felfedezni (az ősember ennek a tudásnak a birtokában volt, de mára ezt teljesen elfelejtettük). Ideje újra tanulnunk tőlük, mert a jobbtól tanulni soha nem szégyen.

Jaene Goodall, aki mindent tudott  a csimpánzokról, azt írta, a csimpánzok több mint húsz féle növénnyel vagy hajtással gyógyítják magukat.

A bélférgességre Aneilema leveleket rágcsálnak, de ezt a szert a gorillák is jól ismerik. Van egy másik majomfaj, ami a sebeikre mézet keneget. Afrikában és Indiában is a majmok sok mérgező növényt is fogyasztanak. Nem lesznek betegek, mert a szénégetőktől kilószámra ellopdosott faszénnel vagy elszenesedett fák rágcsálásával annyi aktív szenet visznek be a szervezetükbe, ami képes közömbösíteni a bejutott méreganyagokat. 

A belső méregtelenítésre a vízilovak, az orrszarvúak, az elefántok és a zsiráfok az agyagevést használják.

A hegyi gorillák Ugandában vulkáni hamut esznek olykor és ezzel pótolják szervezetük kálium és nátrium hiányát. 

Legelésző kutyát, macskát mindenki látott. Azokat a fűféléket legelik, ha rossz a gyomruk, amiknek hánytató hatású szaponin tartalmuk a legmagasabb és ezzel enyhítenek a panaszaikon (ha túlették magukat).

Pápua Új-Guineában él egy papagájféleség, ami sok mérgező bogyót és gyümölcsöt eszik, de mellé sok caolint (egy agyagfajtát) is fogyaszt, ami megóvja őt a mérgezéstől. Mikor a korai gyarmatosítók befogták ezt a papagájt és táplálékával együtt Európába szállították, azt tapasztalták, hogy az állatok pár nap alatt elhulltak és nem értették, hogy miért. Azt, hogy a madár agyagot is eszik nem vették észre és ez vezetett a madarak pusztulásához. 

A példákat szinte a végtelenségig lehetne sorolni.

Azért az elgondolkodtató, hogy az az ember, aki  húsz féle gyógynövényt ismer és azt szakszerűen is tudja alkalmazni, az kifejezetten tájékozottnak számít ezen a téren. Pedig csak annyit tud, mint egy csimpánz!

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!