Állandóan fáradtnak érzi magát? Kimerült? Pihenést követően sem javul állapota? Lehet, hogy a tünetei mögött nem csak az alváshiány áll.

Időről-időre mindannyian megtapasztaljuk az állandó fáradtság és kimerültség érzését. Az ilyen, esetenként kialakuló fáradtság a szervezet normális reakciója a testi és szellemi terhelésre. Fáradtságot több minden is okozhat, többek között a kialvatlanság, repülőút, fizikai terhelés vagy akár gyógyszerek mellékhatása is. Más a helyzet azonban, ha a fáradtság, kimerültség állandósul. 

Ilyenkor nem csak egyszerű álmosságról van szó, hanem arról, hogy az energiahiány és állandó kimerültség érzet pihenést követően sem múlik el.

A fáradtság és kimerültség leggyakoribb okai

1, Krónikus fáradtság szindróma

A leggyakrabban ez áll az esetek mögött. Ilyenkor a fáradtság akár hónapokig fennáll, szellemi és fizikai aktivitást követően pedig erőteljesen felszínre tör, pihenéssel sem javul. 

Az általános fáradtság érzet mellett ilyenkor kialakulhat torokfájás, izom vagy ízületi fájdalom, fejfájás. 

Ennek az állapotnak a pontos kialakulási okát nem ismerjük, kutatók szerint vírusfertőzés, alacsony vérnyomás, meggyengült immunrendszer vagy a hormonháztartás felborulása okozhatja. 

2, Vérszegénység

A fáradtság a vérszegénység egyik jellemző tünete. Vérszegénység során csökken a vér oxigén-szállító hemoglobinjainak szintje, az oxigénhiány pedig állandó fáradtságot, kimerültséget okoz.

A fáradtság mellett az alábbi tüneteket tapasztalhatja még: légszomj, hidegrázás, fejfájás, hideg kezek és lábak, halvány bőrszín, mellkasi fájdalom.

3, Pajzsmirigy alulműködés

A pajzsmirigy alulműködés egyik jellegzetes tünete a fáradtság. Egy 2012-es tanulmány szerint a pajzsmirigy alulműködésben szenvedő betegekre sokkal jellemzőbb a fáradtság, mint a pajzsmirigyrákban szenvedő páciensekre. 

A pajzsmirigy alulműködés tünetei lehetnek még: hirtelen hízás, hajhullás, száraz bőr, túlzott érzékenység a hidegre.

4, Cukorbetegség

A fáradtság és kimerültség igen gyakori a cukorbetegek között. 

Az egyelőre nem teljesen tisztázott, hogy miért okoz a cukorbetegség erős fáradtságot, de a kutatók azt valószínűsítik, hogy a vércukorszint változás okozta plusz energia felhasználás az oka.

Egyéb jellemző tünetei: állandó szomjúságérzet, növekedett mennyiségű vizelet, megmagyarázhatatlan eredetű fogyás.

5, Fibromialgia

A fibromialgia az izmokra, ízületekre és lágyszövetekre kiterjedő fájdalmas betegség. Egy 2013-as tanulmány szerint a fibromialgiában szenvedő betegek leggyakoribb tünete az állandó fáradtság, más jellemző tünetei: alvászavar, depresszió, idegesség, mély izomfájdalom, fájdalmas, érzékeny pontok kialakulása. 

6, SM – Szklerózis Multiplex

Az SM egy autoimmun betegség, mely a központi idegrendszerre van káros hatással. A szervezet saját immunrendszere megtámadja az idegsejteket körülvevő mielint. Nőknél gyakrabban alakul ki a betegség, mint férfiaknál. 

Az állandó fáradtság az SM egyik gyakori tünete, a betegek kb. 80%-a szenved ettől a tünettől. Ez a fáradtság az idő múlásával egyre erősebb lesz, s ezen az állapoton tovább ronthat a meleg hőmérséklet és a magas páratartalom. 

A nyugtalan láb szindróma, a rossz alvás és a nap közben kialakuló fáradtság is gyakori az SM betegeknél. 

7, Depresszió

A depresszió rendkívül erős fáradtságot okozhat még egy jó éjszakai alvás után is. Ráadásul a depresszióban szenvedő betegek gyakran alvási zavarokkal is küzdenek. 

8, Mirigyláz

A mirigyláz vagy mononukleózis infekcióza egy vírusfertőzés, amit az Epstein-Barr vírus okoz. Erős fáradtságot okozhat, emellett jellemző tünetei a láz, étvágytalanság, izomfájdalom, torokfájás és duzzadt nyirokcsomók.

A mononukleózis tünetei akár egy hónap alatt elmúlhatnak, miközben a fáradtság még hónapokig fennállhat.  

9, Alvási apnoe

Az alvási apnoe egy gyakori állapot, ami napközben fáradtságot és kimerültséget okoz. Alvási apnoe során, alvás közben a légzés kimarad vagy megáll. Ennek oka a légutak szűkülete vagy elzáródása. 

Jellegzetes tünete az ébredést követő kimerültség, fejfájás, és a horkolás. 

10, Menopauza

A negyvenes éveikben járó nők között, menopauzát követően gyakran alakul ki fáradtságérzet. Ennek oka a hormonális változásban keresendő. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!