Merre és mikor utazhat terhesen, illetve egyáltalán utazzon-e? 

Az első trimeszter (0-3 hónap)

A terhesség első pár hetében az izgatottság és az aggodalom érzése váltakozik. Izgatott a gyermek érkezése miatt, ám aggódik, mi lesz, ha nem minden a terv szerint alakul. Minden  terhességből egy vetéléshez vezet, amely a terhesség első három hónapjában történik. A repülőút nem növeli ennek esélyét, ám ezt is vegye figyelembe ha utazni szeretne. Mit tesz, ha az utazás során, vagy az úticélon történik meg? Minél hosszabb az út, minél távolabbi az úticél, annál figyelmesebben gondolja végig a problémakört. 

A hosszú órákon át tartó, egzotikus, ám fejletlen tájjakra utazás rengeteg igen fontos egészségügyi kérdést vet fel. Például nem elhanyagolható a terhesség alatti utazással kapcsolatos kérdéskör, amelyre az alábbi cikk igyekszik választ adni.

A rosszullét szintén igen gyakori a terhesség első heteiben, ezt is vegye figyelembe utazása tervezésekor. Amennyiben bármilyen betegségtől szenved, bármilyen problémája van, utazása tervezése előtt konzultáljon orvosával. 

A második trimeszter (3-6 hónap)

A terhesség középső három hónapja tekinthető a legbiztonságosabbnak. Az elvetélés veszélye ekkorra megszűnik, és a komplikációk, mint a korai szülés esélye igen alacsony. Amennyiben bármilyen problémája van vagy voltak már terhességgel kapcsolatos problémái, konzultáljon orvosával. 

A harmadik trimeszter (6-9 hónap)

A terhessség hetedik hónapjától a gyermek hordásának fizikai terhe megnő. Minél hosszabb a terhesség, annál nagyobb az esélye annak, hogy a szülés bármikor megkezdődhet. Ennél az oknál fogva a nagyobb légitársaságok nem engedik a terhesség 34. hetétől utazni, ebbe az időszakba a visszaút dátumát se felejtse el beleszámítani. Ezt a szabályt azért hozták, mert a repülőgépek személyzete nem képzett a terhességgel kapcsolatos problémák kezelésére. A terhesség 28-36. hetei között repülhet, amennyiben orvosi igazolással rendelkezik arról, hogy terhessége során nem léptek fel komplikációk és igazolásán szerepel a szülés várható időpontja. Komplikációnak számít az ikerterhesség, és egy korábbi koraszülés is. 

A repülés során előfordulható problémák 

A mélyvénás trombózis kialakulásának lehetősége a terhességgel megnő. A trombózis esélyét az is növeli, ha hosszú ideig egyhelyben kell ülnie. 

A trombózis kialakulásának esélyét csökkentheti, ha: 

    igyon elegendő folyadékot az utazás során
    mozgassa lábszárizmait, így biztosítsa a megfelelő vérkeringést

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!