Mennyi ideig nem okoz problémát a vizelet tartása?

Pisilni kéne minden belenyilalláskor?

A vizelési inger széles skálán mozoghat: kezdve a kisebb hasi nyilallásoktól addig a pontig, amikor már kifejezetten fájdalmas. Nem feltétlen kell minden kis vizelési ingerre egyből szaladni, azonban nem szabad megvárni azt a pontot, amikor már fáj. Meg kell találni az egyensúlyt, nem kell minden korty víz fogyasztása után egyből a mellékhelyiségbe járkálni.

Mi lehet a legrosszabb forgatókönyv, ha megtörténik a baj?

Nem igazán van különösebb komplikáció amiatt, hogy valaki visszatartja a pisilést, de a visszatartással növeljük a húgyhólyag tájéki fertőzések veszélyét, amiket antibiotikumos kezeléssel lehet rendbe hozni. Ilyenkor a páciens azt érzi, hogy sokkal többször kell a mosdóba mennie. Ha ez súlyosbodik és nem kezeltetjük, akkor túlműködő húgyhólyag- és fájdalmas vizelési szindrómákhoz vezet. Ha ez a helyzet fennáll, azonnal fel kell keresni egy orvost, aki gyógyszerekkel tudja ezt kezelni, de fizikoterápiás kezelés is szükséges.

Tudjuk a testünket aképp edzeni, hogy kevesebbet pisiljen?

Nagyon fontos, hogy hidratáltak legyünk, de a túlzásba vitt ivás is zavaró lehet, mert állandóan pisilni kell járni miatta. Némelyeknek annyira érzékeny a húgyhólyagjuk, hogy a legkisebb mennyiségű vizeletkor is már ingerük támad. Az rendben van, hogy azzal próbáljuk meg magunkat megzavarni, hogy nem megyünk azonnal ilyenkor a mosdóba, mert ezzel potenciálisan nyújtjuk a húgyhólyagot egyfajta egészséges módon, és ez még semmi kockázatot nem hordoz magában. Egy kisebb tanulmányban nővéreket vizsgáltak és kimutatták, hogy mivel nekik sokszor nincs lehetőségük pisilni, így nagyobb a húgyhólyagjuk. A lényeg tehát, hogy kárt nem okozunk, ha kis ideig tartjuk a vizeletet, addig ameddig komfortos, de amint zavaró kezd lenni, azonnal ürítsünk.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!