Munkából hazaérve mindig friss és hívogató illatokkal várja a lakása? Vagy akadnak szagnyomok az előző napról? Gondoljon csak a fürdőszobára! Na és mi a helyzet a mellékhelyiséggel, a garázzsal…?

A szódabikarbóna fertőtlenítő és pezsdítő hatású; csak savak jelenlétében kezd pezsegni.

Nos, ha a lakása gyakran tart bent rossz szagokat és nem tudja, hogy tüntesse el őket, többé már nem kell más illatokkal elnyomnia őket! Itt a megoldás: a szódabikarbóna.

Hogyan tüntessük el a rossz szagokat szódabikarbónával?

A következőkben 10 jellegzetes szagról olvashat, és arról, hogy mi velük a teendő:

1, Macskaalom

A macskák elég büdös állatok tudnak lenni, főleg, amikor elvégzik a dolgukat a macskaalomban. Öklendezett már az alom ürítésekor? Legszívesebben védőruhába bújna, hogy ne maradjon a ruháin a szag?

A rossz napoknak ezennel vége! Mielőtt belép a macska szobájába, fogjon egy doboz szódabikarbónát és szórja be vele az almot minden reggel! A vegyület nem káros a macskákra, sem az emberekre, a szagok pedig jelentősen csökkenni fognak. Hogy mennyi port használjunk? Kezdetben kb. negyed csészényit. Szórja be az almot, majd menjen ki a szobából. Ha egy órával később még mindig büdös van a helyiségben, szórjon ki még egy negyed csészével!

Persze ez sajnos nem jelenti azt, hogy többé nem kell kitakarítania az almot!

2, Mellékhelyiség

A vécé tisztításához először húzzuk le, majd öntsünk bele egy csészényi szódabikarbónát, csukjuk le a fedelet és hagyjuk, hogy a buborékok elvégezzék helyettünk a piszkos munkát! Kb. egy óra múlva húzzuk le újra!

3, Hűtőtáskák és termoszüvegek

Töltsük meg ezeket a kiránduláskor használatos edényeket vízzel és szódabikarbónával! A termoszba először öntsünk egy evőkanál port és három csésze vizet, rázzuk össze és hagyjuk benne 20 percig, majd öblítsük ki! A hűtőtáskát töltsük tele vízzel, adjunk hozzá fél csésze szódabikarbónát, tegyük rá a fedelét, és egy óra múlva öblítsük ki!

4, Lefolyó

Öntsünk pár evőkanálnyi szódabikarbónát a lefolyóba hetente többször, rutinszerűen! Egy órával később folyassuk pár percig a meleg vizet! A lefolyók körüli kellemetlen szagfelhő nagyon rövid időn belül megszűnik.

5, Porszívó

Miután kitisztítottuk a macskaalmot, már csak a nappali van hátra, ahova a macska ügyesen behordta a szagot – már tudjuk, mi a teendő: még több szódabikarbóna! Szórjunk belőle a szőnyegre és hagyjuk rajta egy órát, majd porszívózzuk fel! Ezzel a módszerrel egyszerre két dolgot tisztítunk meg a kellemetlen szagoktól.

6, Cipők

Szórjunk egy teáskanál szódabikarbónát a büdös cipőkbe! Ha lehet, mossuk ki őket gépben, majd tartsuk őket szagmentesen a por használatával!

7, Hűtőszekrény

Ez egyszerű – szórjunk egy tálba fél csésze szódabikarbónát és tegyük a tálat a hűtőbe!

8, Kezek hagymavágás után

A vöröshagyma a legújabb csodanövény, mostanában sokat lehet hallani a rákellenes hatásairól – minden okunk megvan rá, hogy többet fogyasszunk belőle. Miután felvágtuk a hagymát, keverjünk egy-két evőkanál szódabikarbónát egy pohár vízbe és mossunk kezet az oldattal! Ne felejtsük el leöblíteni!

9, Rossz lehelet egy megbeszélés előtt

Miután megettük azt a hagymát, ideje kiöblíteni a szájüreget a világ legjobb szájvizével: szódabikarbóna és víz keverékével! Az előző pont receptjét alkalmazva öblögessünk az oldattal és mossuk ki vele a kénes ízt és szagot egyszer s mindenkorra! Köpjük ki a folyadékot, ne nyeljük le!

10, Hónalj

Ha napközben dezodorra lenne szüksége, keverjen pár cseppet a kedvenc illóolajából egy fél csésze szódabikarbónába! Az illóolaj étkezési legyen, ne szintetikus! Kipróbálhatja a levendulát, a rózsát, a muskátlit – vagy akár mindből egy-egy cseppet! Öntse a keveréket egy kis üvegcsébe és egy nagy sminkecsettel együtt vigye magával, és szükség esetén kenje be vele a hónalját!

A szódabikarbóna nemcsak a legjobb dezodor, de nagyon gazdaságos is. Legyen kreatív: ezt a port gyakorlatilag bármire lehet használni!

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!