Tovább haladva a Mediterraneumban a Földközi-tenger nyugati partján a mai Marokkóban van a tahini hazája. Éppen olyan egyszerű elkészíteni, mint az európai oldal mártását, az aiolit, bár az alapanyagok eltérnek.

Kell hozzá egy marék szezámmag. Ha a magot előtte egy serpenyőben kicsit meg is pirítjuk, még jobb lesz. A szezámmagokat össze kell törni (pl. kávédaráló segítségével), majd két evőkanálnyi olíva olajat kell hozzákeverni és két csipet sót, meg két gerezd zúzott fokhagymát. Az egészet botmixerrel össze kell turmixolni és kész is van a tahini. A legautentikusabb tahinibe argán olajat tesznek az olíva helyett, állítólag úgy még jobb. 

A pasztát forró pirítóssal, paradicsommal fogyasztjuk. Lehet még ízesíteni néhány csepp citrommal, de ez opcionális.

A tahini variációinak a száma, illetve az ezen alapuló öntetek és mártások száma is csaknem végtelen. Szinte minden mártás öntet alapja ez, az észak-afrikai partvidéken. 

A szezámmag olaj és az olíva olaj vagy argán olaj a legjobb minőségű olajok, amit a szervezetünk csak megkívánhat. Aioli, ajvár, tahini, és még csak éppen elkezdtük a mediterrán étrend alapjait érinteni.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!