Az öregedés elkerülhetetlen, ráadásul az életkor előre haladtával egyes betegségek rizikója is jelentősen megnő: 2-es típusú cukorbetegség, elhízás, szív és érrendszeri megbetegedések.

Ráadásul idővel a bőr is elvékonyodik és szárazabbá válik, ami finom vonalak, ráncok megjelenéséhez vezet, fokozott pigmentációhoz, a feszesség és rugalmasság elvesztéséhez és összességében tompább bőrfelülethez.

Néha az öregedésnek ezek a látványos elemei idő előtt megjelennek, ami főleg a környezeti tényezők, az életmód és a táplálkozás negatív hatásainak következménye.

Hogyan előzhető meg a gyors és látványos öregedés?

1, Dohányzás mellőzése

A dohányzás az egyik legnagyobb bűn, amit maga ellen elkövethet, nem csak egészségét teszi tönkre vele, hanem bőrét is.

A cigaretta füstben található káros vegyületek megfosztják bőrsejtjeit az oxigéntől, ami sápadt bőrhöz, gyakori elszíneződésekhez vezet. A kollagén lebomlását is felgyorsítja.

Dohányzás hatására mély barázdák jelennek meg a száj környékén.

Ikreken végzett kutatások kimutatták, hogy a dohányzás hatalmas mértékben elősegíti a bőr öregedését.  

Ne feledje, a passzív dohányzás is károsan hat bőrére.

2, Túlzott mennyiségű alkohol

Az alkohol egy természetes vízhajtó, túlzott mennyiségű fogyasztása kiszáradást eredményez. A dehidratáció hatására pedig a bőr elveszíti természetes rugalmasságát, amitől öregebbnek fog látszódni.

A rendszeres alkoholfogyasztás hatására bizonyos vitaminok és ásványi anyagok kiürülnek a szervezetből, ráadásul az alkohol a rosacea megjelenését is elősegíti.

Korábbi kutatások kapcsolatot találtak az alkoholbevitel és a bőrrák megjelenésének valószínűsége között.

3, Állandó bosszankodás

A legtöbben hiszünk a megbocsátásban, mégis nagyon kevesen gyakoroljuk csupán mindennapi életünk során. Az állandó bosszúság, idegeskedés, stressz nem tesz jót egészségünknek és bőrünket is roncsolja.  

A fenti tényezők hatására ráncok jelenhetnek meg az arcunkon, öregítve ezzel megjelenésünket.

4, Napsugárzás

One Daily multivitamin 90 db tabletta One Daily multivitamin 90 db tabletta Multivitamin

Bár napfényre minden embernek szüksége van, az állandó napozás, a rendszeres leégés, a túlzott szolárium használat mind nagyban elősegítik a bőr károsodását. A hosszan tartó UV sugárzás ugyanis gyengíti a bőrsejteket, cserzett megjelenést kölcsönöz, pigmentációt okoz és csökkenti a bőr rugalmasságát, ráadásul a bőrrák esélyét is megnöveli.

5, Kevés alvás

Ha keveset alszik, nem csak fáradt lesz, hanem sötét karikák, táskák jelennek meg a szeme alatt, ráadásul a rendszeres nem alvás bőrkárosodást okozhat. Növeli a kortizol szintet, erősíti a gyulladásokat, csökkenti a kollagén termelést, ami öregedéshez vezet.

6, Egészségtelen táplálkozás

A nem megfelelő táplálkozás, túlzott mennyiségű egyszerű szénhidrát fogyasztás, a vitaminok és ásványi anyagok hiánya, az elhízás, a cukorbetegség mind elősegítik a bőr károsodását, a ráncok megjelenését, és a test öregedését.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!