Az öregedés elkerülhetetlen, ráadásul az életkor előre haladtával egyes betegségek rizikója is jelentősen megnő: 2-es típusú cukorbetegség, elhízás, szív és érrendszeri megbetegedések.

Ráadásul idővel a bőr is elvékonyodik és szárazabbá válik, ami finom vonalak, ráncok megjelenéséhez vezet, fokozott pigmentációhoz, a feszesség és rugalmasság elvesztéséhez és összességében tompább bőrfelülethez.

Néha az öregedésnek ezek a látványos elemei idő előtt megjelennek, ami főleg a környezeti tényezők, az életmód és a táplálkozás negatív hatásainak következménye.

Hogyan előzhető meg a gyors és látványos öregedés?

1, Dohányzás mellőzése

A dohányzás az egyik legnagyobb bűn, amit maga ellen elkövethet, nem csak egészségét teszi tönkre vele, hanem bőrét is.

A cigaretta füstben található káros vegyületek megfosztják bőrsejtjeit az oxigéntől, ami sápadt bőrhöz, gyakori elszíneződésekhez vezet. A kollagén lebomlását is felgyorsítja.

Dohányzás hatására mély barázdák jelennek meg a száj környékén.

Ikreken végzett kutatások kimutatták, hogy a dohányzás hatalmas mértékben elősegíti a bőr öregedését.  

Ne feledje, a passzív dohányzás is károsan hat bőrére.

2, Túlzott mennyiségű alkohol

Az alkohol egy természetes vízhajtó, túlzott mennyiségű fogyasztása kiszáradást eredményez. A dehidratáció hatására pedig a bőr elveszíti természetes rugalmasságát, amitől öregebbnek fog látszódni.

A rendszeres alkoholfogyasztás hatására bizonyos vitaminok és ásványi anyagok kiürülnek a szervezetből, ráadásul az alkohol a rosacea megjelenését is elősegíti.

Korábbi kutatások kapcsolatot találtak az alkoholbevitel és a bőrrák megjelenésének valószínűsége között.

3, Állandó bosszankodás

A legtöbben hiszünk a megbocsátásban, mégis nagyon kevesen gyakoroljuk csupán mindennapi életünk során. Az állandó bosszúság, idegeskedés, stressz nem tesz jót egészségünknek és bőrünket is roncsolja.  

A fenti tényezők hatására ráncok jelenhetnek meg az arcunkon, öregítve ezzel megjelenésünket.

4, Napsugárzás

Bár napfényre minden embernek szüksége van, az állandó napozás, a rendszeres leégés, a túlzott szolárium használat mind nagyban elősegítik a bőr károsodását. A hosszan tartó UV sugárzás ugyanis gyengíti a bőrsejteket, cserzett megjelenést kölcsönöz, pigmentációt okoz és csökkenti a bőr rugalmasságát, ráadásul a bőrrák esélyét is megnöveli.

5, Kevés alvás

Ha keveset alszik, nem csak fáradt lesz, hanem sötét karikák, táskák jelennek meg a szeme alatt, ráadásul a rendszeres nem alvás bőrkárosodást okozhat. Növeli a kortizol szintet, erősíti a gyulladásokat, csökkenti a kollagén termelést, ami öregedéshez vezet.

6, Egészségtelen táplálkozás

A nem megfelelő táplálkozás, túlzott mennyiségű egyszerű szénhidrát fogyasztás, a vitaminok és ásványi anyagok hiánya, az elhízás, a cukorbetegség mind elősegítik a bőr károsodását, a ráncok megjelenését, és a test öregedését.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!