A hőhullámokat leggyakrabban a menopauzával hozzák összefüggésbe. De a mellrák túlélői is gyakran tapasztalnak különösen súlyos és gyakori hőhullámokat, mivel a kemoterápia vagy a műtét után gyakran korai menopauza alakul ki náluk.

Sok nőn segít és segíthet a hormonpótló terápia (HRT). De a mellrák túlélők például nem választhatják a hormonpótló terápiát, mivel az ösztrogén elősegítheti a mellrák újbóli kialakulását.

A hőhullámok jellemzője az, hogy az ember kipirul, izzad, felgyorsul a szívverése és elönti a forróság. Tarthat egy percig, de akár egy óráig is.

Néhány nő a menopauza alatt csak rövid ideig tapasztalja meg, milyen is a hőhullám, míg másoknál életük végéig sem szűnik meg.

Pontosan nem tudjuk, hogyan alakulnak ki a hőhullámok, habár azt tudjuk, hogy szoros összefüggésben vannak az alacsony ösztrogén szinttel. Sok orvos úgy gondolja, hogy a túlzott mennyiségű stressz hormon is felerősíti a hőhullámokat.

11 természetes módszer, amellyel enyhíthetőek a hőhullámok

1. Jóga

A tanulmányok szerint a jógával hatékonyan kezelhetőek a hőhullámok és az éjszakai izzadás.

2. Meditáció

Az éber figyelmen alapuló stresszcsökkentési gyakorlatokkal bizonyítottan is 22 százalékkal csökkenthetőek a hőhullámok, már 20 hét után.

3. Borsmenta olaj

Tegyen a tarkójára egy csepp borsmenta olajat - ezzel a módszerrel gyorsan enyhíthető a hőhullám.

4. Gránátalma

Számos táplálék segít a hormonok kiegyensúlyozásában. A gránátalma például háromféle ösztrogén termelését segíti elő - az ösztron, ösztriol és ösztradiol hormonokét, amelyek enyhítik a hőhullámokat.

5. Kerülje azokat a táplálékokat, amelyek a hőhullámok kiváltásáért felelősek

A koffein, a fűszeres ételek és az alkohol mind hőtermelő anyagok, amelyek felerősítik a hőhullámokat. Ezek helyett próbálja ki az olyan hűsítő ételeket, mint a sárgadinnye, szójacsíra, zeller, alma, spárgs és szőlő.

6. Válasszon bio termékeket

A boltokban található legtöbb hús- és tejtermék hormonokkal kezelt állatokból származik, ezért elősegítheti az ösztrogén egyensúly felborulását. Ezért, ha lehet, mindig válasszon hormonmentes, bió húst és tejterméket.

7. Lenmag

Sok gyümölcs és zöldség gyenge növényi ösztrogéneket tartalmaz, amelyeket fitoösztrogénnel nevezünk. Ezek hozzákapcsolódnak az ösztrogén receptoraihoz, és ösztrogénszerű hatást fejtenek ki, ha túl alacsony a szervezetben az ösztrogénszint. Ha az ösztrogénszint viszont túl magas a szervezetben, akkor blokkolja az erősebb ösztrogéneket. A leggyakoribb fitoösztrogént tartalmazó táplálékok az áfonya, a cseresznye, a vörösáfonya, a répa, a banán, a narancs, a hagyma, a paprika, a zab, a szilva, az olívabogyó, a krumpli és a cékla. A lenmag azonban különösen erős fitoösztrogéneket tartalmaz. Egy tanulmány során bebizonyosodott, hogy a lenmag 50 százalékkal csökkenti a hőhullámok számát, és 57 százalékkal a hőhullámok súlyosságát. A lenmag ezen kívül a hormonpótlásnál is jobb választás lehet, ha a menopauza tüneteinek megszüntetéséről van szó.

8. Fekete poloskavész

A boglárka közeli rokona, a fekete poloskavész, a hőhullámok kezelésére használt egyik legnépszerűbb és legtöbbet vizsgált természetes orvosság. Egy meta-analízis szerint a fekete poloskavésszel hatékonyan enyhíthetőek a hőhullámok.

9. Vörös lóhere

A vörös lóhere egy bizonyos fajtájú fitoösztrogént, vagyis isoflavont tartalmaz. Holland kutatók 30 menopauzán átesett nőt vizsgálva megállapították, hogy napi 81 mg vörös lóherével 44 százalékkal csökkenthető a hőhullámok száma.

10. Ligetszépeolaj

Egy hat hetes randomizált vizsgálat során kiderült, hogy napi 500 mg ligetszépeolajjal 39 százalékkal csökkenthető a hőhullámok gyakorisága, 42 százalékkal a hőhullámok súlyossága, és 19 százalékkal a hőhullámok időtartama.

11. Fogyás

A San Franciscóban található Kaliforniai Egyetem kutatói 338, átlagosan 53 éves nőket vizsgáltak, olyanokat, akik túlsúlyosak vagy elhízottak voltak, és akiknek fele kellemetlen hőhullámokról számolt be. A kutatók megállapították, hogy a fogyás, a testtömegindex (BMI) és a has kerületének csökkenése összefüggésbe hozható azzal, hogy hat hónap alatt enyhülnek a hőhullámok.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!