A hőhullámokat leggyakrabban a menopauzával hozzák összefüggésbe. De a mellrák túlélői is gyakran tapasztalnak különösen súlyos és gyakori hőhullámokat, mivel a kemoterápia vagy a műtét után gyakran korai menopauza alakul ki náluk.

Sok nőn segít és segíthet a hormonpótló terápia (HRT). De a mellrák túlélők például nem választhatják a hormonpótló terápiát, mivel az ösztrogén elősegítheti a mellrák újbóli kialakulását.

A hőhullámok jellemzője az, hogy az ember kipirul, izzad, felgyorsul a szívverése és elönti a forróság. Tarthat egy percig, de akár egy óráig is.

Néhány nő a menopauza alatt csak rövid ideig tapasztalja meg, milyen is a hőhullám, míg másoknál életük végéig sem szűnik meg.

Pontosan nem tudjuk, hogyan alakulnak ki a hőhullámok, habár azt tudjuk, hogy szoros összefüggésben vannak az alacsony ösztrogén szinttel. Sok orvos úgy gondolja, hogy a túlzott mennyiségű stressz hormon is felerősíti a hőhullámokat.

11 természetes módszer, amellyel enyhíthetőek a hőhullámok

1. Jóga

A tanulmányok szerint a jógával hatékonyan kezelhetőek a hőhullámok és az éjszakai izzadás.

2. Meditáció

Az éber figyelmen alapuló stresszcsökkentési gyakorlatokkal bizonyítottan is 22 százalékkal csökkenthetőek a hőhullámok, már 20 hét után.

3. Borsmenta olaj

Tegyen a tarkójára egy csepp borsmenta olajat - ezzel a módszerrel gyorsan enyhíthető a hőhullám.

4. Gránátalma

Számos táplálék segít a hormonok kiegyensúlyozásában. A gránátalma például háromféle ösztrogén termelését segíti elő - az ösztron, ösztriol és ösztradiol hormonokét, amelyek enyhítik a hőhullámokat.

5. Kerülje azokat a táplálékokat, amelyek a hőhullámok kiváltásáért felelősek

A koffein, a fűszeres ételek és az alkohol mind hőtermelő anyagok, amelyek felerősítik a hőhullámokat. Ezek helyett próbálja ki az olyan hűsítő ételeket, mint a sárgadinnye, szójacsíra, zeller, alma, spárgs és szőlő.

6. Válasszon bio termékeket

A boltokban található legtöbb hús- és tejtermék hormonokkal kezelt állatokból származik, ezért elősegítheti az ösztrogén egyensúly felborulását. Ezért, ha lehet, mindig válasszon hormonmentes, bió húst és tejterméket.

7. Lenmag

Természetes módszerek a hőhullámok enyhítésére Természetes módszerek a hőhullámok enyhítésére...

Sok gyümölcs és zöldség gyenge növényi ösztrogéneket tartalmaz, amelyeket fitoösztrogénnel nevezünk. Ezek hozzákapcsolódnak az ösztrogén receptoraihoz, és ösztrogénszerű hatást fejtenek ki, ha túl alacsony a szervezetben az ösztrogénszint. Ha az ösztrogénszint viszont túl magas a szervezetben, akkor blokkolja az erősebb ösztrogéneket. A leggyakoribb fitoösztrogént tartalmazó táplálékok az áfonya, a cseresznye, a vörösáfonya, a répa, a banán, a narancs, a hagyma, a paprika, a zab, a szilva, az olívabogyó, a krumpli és a cékla. A lenmag azonban különösen erős fitoösztrogéneket tartalmaz. Egy tanulmány során bebizonyosodott, hogy a lenmag 50 százalékkal csökkenti a hőhullámok számát, és 57 százalékkal a hőhullámok súlyosságát. A lenmag ezen kívül a hormonpótlásnál is jobb választás lehet, ha a menopauza tüneteinek megszüntetéséről van szó.

8. Fekete poloskavész

A boglárka közeli rokona, a fekete poloskavész, a hőhullámok kezelésére használt egyik legnépszerűbb és legtöbbet vizsgált természetes orvosság. Egy meta-analízis szerint a fekete poloskavésszel hatékonyan enyhíthetőek a hőhullámok.

9. Vörös lóhere

A vörös lóhere egy bizonyos fajtájú fitoösztrogént, vagyis isoflavont tartalmaz. Holland kutatók 30 menopauzán átesett nőt vizsgálva megállapították, hogy napi 81 mg vörös lóherével 44 százalékkal csökkenthető a hőhullámok száma.

SuperGreens lúgosító kezdőcsomag ÚJ!!! SuperGreens lúgosító kezdőcsomag ÚJ!!! Innerlight SuperGreens

10. Ligetszépeolaj

Egy hat hetes randomizált vizsgálat során kiderült, hogy napi 500 mg ligetszépeolajjal 39 százalékkal csökkenthető a hőhullámok gyakorisága, 42 százalékkal a hőhullámok súlyossága, és 19 százalékkal a hőhullámok időtartama.

11. Fogyás

A San Franciscóban található Kaliforniai Egyetem kutatói 338, átlagosan 53 éves nőket vizsgáltak, olyanokat, akik túlsúlyosak vagy elhízottak voltak, és akiknek fele kellemetlen hőhullámokról számolt be. A kutatók megállapították, hogy a fogyás, a testtömegindex (BMI) és a has kerületének csökkenése összefüggésbe hozható azzal, hogy hat hónap alatt enyhülnek a hőhullámok.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!