Teste egészségének és fittségének megőrzése érdekében a helyes életvitel rendkívül fontos. A reggeli kihagyhatatlan étkezés, de a vacsora is kulcsfontosságú.

Sokan figyelmen kívül hagyják az esti pihenés előtti étkezés fontosságát, vagy nem megfelelően választják ki azt, hogy mit egyenek vacsorára. Az esti étkezésnek tartalmaznia kell salátát, levest és egy egyszerű egytálételt.

A vacsora esszenciális tápanyagokkal látja el a szervezetet az alvás ideje alatt. Az egészséges, könnyű vacsora javítja az alvás minőségét. Ezen felül a vacsora általában társas esemény, ezáltal teret adva a baráti és családi beszélgetéseknek.

Az egészségügyi szakemberek azt tanácsolják, hogy lefekvés előtt legalább két órával vacsorázzunk. Fontos mértékkel fogyasztani és érdemes kerülni a koffeintartalmú italokat és az alkoholt a vacsoránál. 

Ezen felül még számos tanácsot érdemes szem előtt tartani azzal kapcsolatban, hogy mit tegyünk, és mit ne tegyünk vacsora előtt és után egészségünk megőrzése érdekében.

1.    Igyon meleg vizet

Fogyasszon el egy pohár langyos vizet fél órával étkezés előtt, hogy ezzel is segítse az emésztést. Emellett ez a pohár víz oltja a szomjat is és megelőzhető vele a vacsora alatti túlevés.

Kortyolgathat vizet étkezés közben, hogy ezzel megkönnyítse a nyelést, de ne igyon sok vizet vacsora közben, mert ez megnehezítheti az emésztést.

Vacsora után várjon legalább egy fél órát, majd igyon egy pohár meleg vizet. Az enyhén meleg víz segíti a táplálék gyomorban való lebomlását és így az emésztést is. Végezetül ez serkenti a szervezet tápanyagfelszívását.

2.    Ne aludjon el egyből étkezés után

Egy finom meleg vacsora után sokan egyből lefeküdnének. Azonban ez káros lehet, ugyanis a fekvő helyzetben lelassul az emésztés, ez puffadáshoz és akár gyomorfekélyhez is vezethet.

Várjon legalább két órát lefekvés előtt, ezalatt tehet egy sétát, elmosogathat, készülhet másnapra vagy a gyerekeivel lehet. A lényeg az, hogy ne essen össze a kanapén, és ne menjen egyből lefeküdni.

3.    Tegyen egy rövid sétát

Vacsora után várjon egy fél órát, majd tegyen egy rövid sétát. Nincs szükség egy órás sétára, elég már 15-20 perc is a ház körül. 
A séta rendkívül jót tesz a szervezetnek, serkenti az emésztést és csökkenti a puffadást és a hasfájást. Ha nem szeret egyedül sétálni tartson háziállatot, akit vacsora után le kell vinnie sétáltatni.

4.    Kerülje a megerőltető edzést

A séta ideális testmozgás vacsora után, azonban a kemény edzés késő este nem ajánlott. Ezek a késő esti edzések, főleg a kardió, jelentősen megemelik a testhőmérsékletet, ezáltal megelőzve a melatonin kiválasztását, amely az alvási és ébrenléti ciklusokat szabályozó hormon. Vagyis a késő esti edzés megnehezítheti az elalvást.

Ezen felül, szervezete megpróbálja majd megemészteni a vacsorát, ezáltal lustává és letargikussá teszi az edzés alatt. Sőt a gyomorfájás és a gyomorgörcsök kockázatát is növeli.

5.    Mosson fogat

Fontos, hogy alaposan fogat mosson étkezés után, de ne egyből. Várjon 30 percet, majd utána mosson fogat. A szájüreg egészségének megőrzése érdekében az Amerikai Fogászati Egyesület a lefekvés előtti fogmosást javasolja. Ez eltünteti majd a lerakódott ételmaradékokat és semlegesíti a szájüreg pH-szintjét, ezáltal tisztán és egészségesen tartva fogait.

Mosson fogat két percen keresztül, szánjon 30 másodpercet minden egyes szekcióra, a bal felső, a bal alsó, a jobb felső és a jobb alsó szakaszokra. Használjon puha fogkefét és jó minőségű fogkrémet.

6.    Ne dohányozzon

A dohányosok sokszor kívánnak egy vacsora utáni cigarettát, de próbáljon ellenállni ennek a vágynak. A dohányzás mindig káros, de az étkezés utáni dohányzás növeli a gyomorfekély kockázatát az alsó nyelőcső záróizom ellazításával.

Ezen felül a dohányzás súlyosbítja az irritábilis bél szindróma (IBS) és a gyomorfekély tüneteit. A dohányzás a vastagbél izmaira is rossz hatással van.

A cigarettában 60 féle karcinogén található, amelyek növelik a rákbetegség kialakulásának kockázatát, emellett a benne található nikotin függőséget okoz. Ezen felül, az alvási ciklust is megzavarhatja.

7.    Kerülje a zuhanyzást étkezés után

A vacsora utáni zuhanyzás megzavarhatja az emésztési folyamatot. Az emésztéshez sok energiára és a gyomor megfelelő vérkeringésére és vérbőségére van szükség. Amikor egyből étkezés után lezuhanyozik, vagy forró fürdőt vesz, ez enyhén megemeli a testhőmérsékletet.

Ajánlott 30-45 percet várni étkezés után a fürdéssel. Amennyiben megoldható vegyen fürdőt már étkezés előtt és öltözzön át kényelmes ruhába a vacsorához.

8.    Viseljen kényelmes öltözetet

Ha otthon vacsorázik, viseljen kényelmes és laza ruhákat. A feszes és szoros ruhák nyomás alá helyezik a hasizmot, amely hozzájárulhat a gyomorfekély kialakulásához. Amennyiben máshol vacsorázik, váltson kényelmes öltözékre, amikor hazaér.

Ezen felül a laza és kényelmes ruhák elősegítik a pihentető alvást is. A szoros és feszülő ruhák viselése lefekvés előtt megemeli a testhőmérsékletet, amely megzavarhatja az alvást.

9.    Ne lazítson az övén

Amennyiben étkezés után szükségét érzi annak, hogy lazítson az övén, az azt jelenti, hogy túl sokat evett. Ha szokássá válik a nehezebb étkezések után az öv meglazítása, ez csökkenteti a hasizmok feszességét is és nagy pocakhoz vezethet.

Egyen tehát annyit, amennyit még kényelmesen meg tud emészteni öve meglazítása nélkül. Ezen felül a vacsora könnyű kell, hogy legyen, mivel a nehéz ételeket lassabban emészti meg a szervezet.

10.    Mondjon nemet a vacsora utáni gyümölcsre

A gyümölcs az egészséges étrend fontos része, de egyből vacsora után nem tesz jót. A szervezet nehezen emészti meg a gyümölcsöt, amennyiben egyből vacsora után fogyasztja azt. Ezen felül a gyümölcs természetes cukortartalma tovább ébren tartja és akadályozza az emésztést.

Ajánlott 30 perccel vacsora előtt gyümölcsöt fogyasztani. A cukorbetegségben szenvedők számára ajánlott a gyümölcs figyelmes megválasztása, mivel annak cukortartalma növelheti a vércukorszintet.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!